Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew
| W skrócie: | Prowadzący gotuje dania inspirowane kuchnią Beskidu Żywieckiego. Pierwszą potrawą są kluski śląskie z brukwi z wędzonym twarogiem. Następnie zrobi gulasz z brukwi, szynki wieprzowej oraz kapusty. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| niedziela, 28 grudnia za 4 dni |
17:10 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Prowadzący będzie gotował dania inspirowane tradycyjną kuchnią Beskidu Żywieckiego. Pierwszą potrawą są kluski śląskie z brukwi z wegańską okrasą, z dodatkiem ostrej papryczki i wędzonego twarogu. Następnie zrobi gulasz z brukwi, szynki wieprzowej, słodkiej kapusty i soku z kiszonej kapusty. Na koniec poda uparowanego na sianie pstrąga z Zawoi z ciepłą sałatką, mocno doprawioną świeżą kolendrą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Staropolski post wigilijny - magazyn kulinarny - dziś, 24 grudnia 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Moja kuchnia warszawska - magazyn kulinarny - dziś, 24 grudnia 7:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wigilijne tradycje - magazyn kulinarny - dziś, 24 grudnia 10:05
- Okrasa łamie przepisy: Wigilijne ryby w nowej odsłonie - magazyn kulinarny - dziś, 24 grudnia 10:35
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - czwartek, 25 grudnia 6:45
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna i karp na dziko - magazyn kulinarny - czwartek, 25 grudnia 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - piątek, 26 grudnia 6:40
- Okrasa łamie przepisy: Golonka inaczej - magazyn kulinarny - piątek, 26 grudnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Wyprawa do wsi Skroblaki - magazyn kulinarny - piątek, 26 grudnia 8:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy - magazyn kulinarny - sobota, 27 grudnia 7:10
