Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki
W skrócie: | Karol Okrasa rusza na Podlasie, by opowiedzieć historię gryki. Zaproponuje orientalną sałatkę z polędwiczką wieprzową, zupę gryczaną z burakami i twarogiem, a także czekoladowe ciasto z kaszą. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wyrusza na Podlasie, by opowiedzieć historię gryki, rośliny uprawianej od tysiącleci na całym świecie. W formie kaszy lub mąki była popularna na Podlasiu długo przed pojawieniem się ziemniaków w XIX wieku. Choć kojarzy się z Polską, pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, gdzie została udomowiona około osiem tysięcy lat temu. Do Europy dotarła w XV wieku wraz z najazdami tatarskimi. Znana jest pod różnymi nazwami, jak tatarka, hreczka czy bukwita. Obecnie gryka uprawiana jest globalnie i ceniona za niskie wymagania glebowe oraz wartości zdrowotne. Karol Okrasa proponuje potrawy z gryki: orientalną sałatkę z kaszy gryczanej i ogórka z polędwiczką wieprzową, zupę gryczaną z pieczonymi burakami i wędzonym twarogiem oraz czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - dziś, 6 maja 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Szczupak nad Jeziorakiem - magazyn kulinarny - dziś, 6 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: W pomidorowym królestwie - magazyn kulinarny - dziś, 6 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - dziś, 6 maja 16:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - dziś, 6 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kolorowe oliwy smakowe - magazyn kulinarny - dziś, 6 maja 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka i borówki - magazyn kulinarny - środa, 7 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna w kwiatach i bukwi - magazyn kulinarny - środa, 7 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - środa, 7 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gęś w czereśniach - magazyn kulinarny - środa, 7 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja