Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki
| W skrócie: | Karol Okrasa rusza na Podlasie, by opowiedzieć historię gryki. Zaproponuje orientalną sałatkę z polędwiczką wieprzową, zupę gryczaną z burakami i twarogiem, a także czekoladowe ciasto z kaszą. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wyrusza na Podlasie, by opowiedzieć historię gryki, rośliny uprawianej od tysiącleci na całym świecie. W formie kaszy lub mąki była popularna na Podlasiu długo przed pojawieniem się ziemniaków w XIX wieku. Choć kojarzy się z Polską, pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, gdzie została udomowiona około osiem tysięcy lat temu. Do Europy dotarła w XV wieku wraz z najazdami tatarskimi. Znana jest pod różnymi nazwami, jak tatarka, hreczka czy bukwita. Obecnie gryka uprawiana jest globalnie i ceniona za niskie wymagania glebowe oraz wartości zdrowotne. Karol Okrasa proponuje potrawy z gryki: orientalną sałatkę z kaszy gryczanej i ogórka z polędwiczką wieprzową, zupę gryczaną z pieczonymi burakami i wędzonym twarogiem oraz czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Pieczarki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - dziś, 10 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z dawnej Wisły - magazyn kulinarny - dziś, 10 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Inne kluski śląskie - magazyn kulinarny - dziś, 10 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nieznany burak cukrowy - magazyn kulinarny - dziś, 10 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Inne gołąbki - magazyn kulinarny - czwartek, 11 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Staropolski post wigilijny - magazyn kulinarny - czwartek, 11 grudnia 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lawendowym wzgórzu - magazyn kulinarny - czwartek, 11 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Końska dieta, czyli owies i siano w kuchni - magazyn kulinarny - czwartek, 11 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe grzybowniczki - magazyn kulinarny - piątek, 12 grudnia 8:20 i 6 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Elegancja na Batorym - magazyn kulinarny - piątek, 12 grudnia 12:00
