Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki
W skrócie: | Karol Okrasa rusza na Podlasie, by opowiedzieć historię gryki. Zaproponuje orientalną sałatkę z polędwiczką wieprzową, zupę gryczaną z burakami i twarogiem, a także czekoladowe ciasto z kaszą. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 28 października za 10 dni |
17:10 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wyrusza na Podlasie, by opowiedzieć historię gryki, rośliny uprawianej od tysiącleci na całym świecie. W formie kaszy lub mąki była popularna na Podlasiu długo przed pojawieniem się ziemniaków w XIX wieku. Choć kojarzy się z Polską, pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, gdzie została udomowiona około osiem tysięcy lat temu. Do Europy dotarła w XV wieku wraz z najazdami tatarskimi. Znana jest pod różnymi nazwami, jak tatarka, hreczka czy bukwita. Obecnie gryka uprawiana jest globalnie i ceniona za niskie wymagania glebowe oraz wartości zdrowotne. Karol Okrasa proponuje potrawy z gryki: orientalną sałatkę z kaszy gryczanej i ogórka z polędwiczką wieprzową, zupę gryczaną z pieczonymi burakami i wędzonym twarogiem oraz czekoladowe ciasto z kaszą gryczaną.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na grzybobraniu - magazyn kulinarny - dziś, 18 października 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kaszubskie przysmaki z dziczyzny - magazyn kulinarny - dziś, 18 października 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wrocławski bigos - magazyn kulinarny - dziś, 18 października 8:20 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - dziś, 18 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Inne kluski śląskie - magazyn kulinarny - dziś, 18 października 14:25 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Spotkanie z trawą żubrową - magazyn kulinarny - dziś, 18 października 15:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Moja kuchnia warszawska - magazyn kulinarny - dziś, 18 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe - magazyn kulinarny - dziś, 18 października 21:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kaszubskie żytnie pieczywo - magazyn kulinarny - niedziela, 19 października 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Morskie grillowanie - magazyn kulinarny - niedziela, 19 października 12:00