Okrasa łamie przepisy: Mięczaki na polskim stole
W skrócie: | Karol Okrasa opowie o mięczakach na staropolskim stole. Przygotuje mule, znane też jako omułki, w sosie z ogórkami kiszonymi, mule w polskim cydrze oraz w sosie grzybowym z kluskami śląskimi. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 27 kwietnia pojutrze |
7:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa opowie o mięczakach na polskim stole. Choć polska kuchnia kojarzona jest stereotypowo z bigosem, pierogami czy schabowym, to jednak już w pierwszej polskiej książce kulinarnej z XVII wieku więcej znajdziemy przepisów na ślimaki niż na tak popularną dziś wieprzowinę. Dla polskich królów, Augusta II Mocnego i jego syna Augusta III, świeże ostrygi sprowadzano wozami do Warszawy z Morza Północnego. Ostrygami zajadał się też książę poetów, biskup Ignacy Krasicki. Nawet prosty lud w chwilach głodu sięgał po małże z naszych rzek i jezior. Prowadzący przygotuje ciekawe potrawy inspirowane polskimi smakami. Będą mule, znane też jako omułki, w sosie z ogórkami kiszonymi, mule w polskim cydrze, a nawet w sosie grzybowym z kluseczkami śląskimi.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Czas na szparagi - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia zachodnich Mazur - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Morskie grillowanie - magazyn kulinarny - dziś, 25 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 25 na 26 kwietnia 0:30 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Ryby na przednówku - magazyn kulinarny - piątek, 26 kwietnia 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - piątek, 26 kwietnia 11:35 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy - magazyn kulinarny - piątek, 26 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy z młodej kapusty - magazyn kulinarny - piątek, 26 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - piątek, 26 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W neolitycznym garnku - magazyn kulinarny - piątek, 26 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja