Okrasa łamie przepisy: Mięczaki na polskim stole
W skrócie: | Karol Okrasa opowie o mięczakach na staropolskim stole. Przygotuje mule, znane też jako omułki, w sosie z ogórkami kiszonymi, mule w polskim cydrze oraz w sosie grzybowym z kluskami śląskimi. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa opowie o mięczakach na polskim stole. Choć polska kuchnia kojarzona jest stereotypowo z bigosem, pierogami czy schabowym, to jednak już w pierwszej polskiej książce kulinarnej z XVII wieku więcej znajdziemy przepisów na ślimaki niż na tak popularną dziś wieprzowinę. Dla polskich królów, Augusta II Mocnego i jego syna Augusta III, świeże ostrygi sprowadzano wozami do Warszawy z Morza Północnego. Ostrygami zajadał się też książę poetów, biskup Ignacy Krasicki. Nawet prosty lud w chwilach głodu sięgał po małże z naszych rzek i jezior. Prowadzący przygotuje ciekawe potrawy inspirowane polskimi smakami. Będą mule, znane też jako omułki, w sosie z ogórkami kiszonymi, mule w polskim cydrze, a nawet w sosie grzybowym z kluseczkami śląskimi.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Indyk na polskim stole - magazyn kulinarny - dziś, 7 października 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Patelnia z ogniska - magazyn kulinarny - dziś, 7 października 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Trzy razy ziemniaki - magazyn kulinarny - dziś, 7 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia na kościach - magazyn kulinarny - dziś, 7 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Dary z lasu i z zagrody - magazyn kulinarny - dziś, 7 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - dziś, 7 października 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Trójmiasta - magazyn kulinarny - środa, 8 października 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Królowe cytryny - magazyn kulinarny - środa, 8 października 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Buraczane trio - magazyn kulinarny - środa, 8 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Czekolada na ostro i słono - magazyn kulinarny - środa, 8 października 18:40 i 1 późniejsza emisja