Okrasa łamie przepisy: Smak czarnego czosnku
W skrócie: | Czarny czosnek jest coraz bardziej popularny w Stanach Zjednoczonych i Europie. Karol pokaże, co można z niego przygotować. Będzie m.in. hamburger z kaczego mięsa z czarnym sosem majonezowym. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Czarny czosnek pochodzi z Dalekiego Wschodu, ale jest coraz bardziej popularny w Stanach Zjednoczonych i Europie. Swoją barwę zawdzięcza dojrzewaniu w określonej wilgotności i temperaturze około 60 stopni C. Dzięki temu traci wodę, kurczy się i staje się czarny, czasem granatowy. Taki czosnek ma więcej właściwości zdrowotnych niż zwykły. Karol pokaże, co można z niego przygotować. Będą: hamburger z kaczego mięsa z czarnym sosem majonezowym, pieczony łosoś z glazurą z czarnego czosnku i duszoną cykorią oraz humus z czarnym czosnkiem i pieczonym bakłażanem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Obiad z resztek - magazyn kulinarny - dziś, 25 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Mielone, ale rybne - magazyn kulinarny - dziś, 25 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Żołnierskie dzieje ziemniaka - magazyn kulinarny - dziś, 25 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Śniadanie na polanie - magazyn kulinarny - dziś, 25 sierpnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zimne ryby na Biebrzy - magazyn kulinarny - wtorek, 26 sierpnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Lubelskie cebularze - magazyn kulinarny - wtorek, 26 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia żydowska, czyli dawna kuchnia polska - magazyn kulinarny - wtorek, 26 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - wtorek, 26 sierpnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Bieszczadzkie dzikie zioła - magazyn kulinarny - środa, 27 sierpnia 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Gęś i kaczka na jednym stole - magazyn kulinarny - środa, 27 sierpnia 12:00 i 1 późniejsza emisja