Okrasa łamie przepisy: Smak czarnego czosnku
W skrócie: | Czarny czosnek jest coraz bardziej popularny w Stanach Zjednoczonych i Europie. Karol pokaże, co można z niego przygotować. Będzie m.in. hamburger z kaczego mięsa z czarnym sosem majonezowym. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 16 października za 6 dni |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Czarny czosnek pochodzi z Dalekiego Wschodu, ale jest coraz bardziej popularny w Stanach Zjednoczonych i Europie. Swoją barwę zawdzięcza dojrzewaniu w określonej wilgotności i temperaturze około 60 stopni C. Dzięki temu traci wodę, kurczy się i staje się czarny, czasem granatowy. Taki czosnek ma więcej właściwości zdrowotnych niż zwykły. Karol pokaże, co można z niego przygotować. Będą: hamburger z kaczego mięsa z czarnym sosem majonezowym, pieczony łosoś z glazurą z czarnego czosnku i duszoną cykorią oraz humus z czarnym czosnkiem i pieczonym bakłażanem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne sałatki z grilla - magazyn kulinarny - dziś, 10 października 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Moja kuchnia warszawska - magazyn kulinarny - dziś, 10 października 8:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na grzybobraniu - magazyn kulinarny - dziś, 10 października 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze starego sadu - magazyn kulinarny - dziś, 10 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Polska wieprzowina na trzy sposoby - magazyn kulinarny - dziś, 10 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Chłodniki na zimny maj - magazyn kulinarny - dziś, 10 października 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Królowe cytryny - magazyn kulinarny - sobota, 11 października 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Pstrągi ze źródlanej wody - magazyn kulinarny - sobota, 11 października 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Opolszczyzny - magazyn kulinarny - sobota, 11 października 8:20 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kaszubskie przysmaki z dziczyzny - magazyn kulinarny - sobota, 11 października 12:00 i 2 późniejsze emisje