Okrasa łamie przepisy: Suszone wspomnienia z Borów Tucholskich
| W skrócie: | Karol Okrasa wybiera się w kulinarną podróż po Borach Tucholskich. Kucharz przygotuje potrawkę z grochu i kiełbasy z gęsiną, racuszki z suszonego grochu z jabłkową konfiturą oraz placki z sosem. |
|---|
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa tym razem wybiera się w kulinarną podróż po Borach Tucholskich, ukazując bogactwo smaków tego niegdyś ubogiego regionu. Przypomina widzom, że na stołach dawnych Borowiaków dominowały ziemniaki, żyto, rośliny strączkowe, leśne grzyby i owoce, które - ze względu na brak lodówek - suszono na zimę. Szczególną rolę w regionalnej kuchni zajmowały potrawy z suszonych składników, w tym słynna zupa "brzadowa". Kucharz sięga po te tradycje, przygotowując potrawkę z grochu i kiełbasy z gęsiną, racuszki z suszonego grochu z jabłkową konfiturą oraz placki z grochu i twarogu z sosem grzybowym.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - dziś, 15 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Soczewiaki, czyli soczewica na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 15 listopada 14:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane ryby - magazyn kulinarny - dziś, 15 listopada 15:25 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia gryki - magazyn kulinarny - dziś, 15 listopada 21:55 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ziemniaki, kapusta i kasza - magazyn kulinarny - niedziela, 16 listopada 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia dla morsa - magazyn kulinarny - niedziela, 16 listopada 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - niedziela, 16 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki - magazyn kulinarny - niedziela, 16 listopada 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Pieczarki z czekoladą - magazyn kulinarny - poniedziałek, 17 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Czesława Miłosza - magazyn kulinarny - poniedziałek, 17 listopada 7:45
