Okrasa łamie przepisy: Żeberka na trzy sposoby
W skrócie: | Żeberka są popularne w kuchni chińskiej. Karol Okrasa postara się przywrócić je na polskie stoły. Przygotuje rosół, inspirując się przepisem z XVIII wieku, oraz żeberka duszone w piwie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 13 maja jutro |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Żeberka są szczególnie popularne w kuchni chińskiej. Gotowane na parze duszone czy pieczone na czerwono, w sosach pikantnych czy słodko-kwaśnych uchodzą za wielki przysmak. Grillowane żeberka w sosie barbecue to jedno ze sztandarowych dań w Teksasie. Karol postara się przywrócić je także na polskie stoły. Przygotuje rosół, inspirując się przepisem z XVIII wieku, następnie żeberka duszone w piwie, soku z porzeczek i miodku majowym, a także żeberka duszone na grillu z polską wersją sosu barbecue.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - dziś, 12 maja 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - dziś, 12 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Chłodniki na zimny maj - magazyn kulinarny - dziś, 12 maja 11:15 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Imbir nad Wisłą - magazyn kulinarny - dziś, 12 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - dziś, 12 maja 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - dziś, 12 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - dziś, 12 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki - magazyn kulinarny - dziś, 12 maja 21:55
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - wtorek, 13 maja 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - wtorek, 13 maja 18:40 i 2 późniejsze emisje