Okrasa łamie przepisy: Żeberka na trzy sposoby
| W skrócie: | Żeberka są popularne w kuchni chińskiej. Karol Okrasa postara się przywrócić je na polskie stoły. Przygotuje rosół, inspirując się przepisem z XVIII wieku, oraz żeberka duszone w piwie. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| niedziela, 23 listopada za 13 dni |
7:45 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Żeberka są szczególnie popularne w kuchni chińskiej. Gotowane na parze duszone czy pieczone na czerwono, w sosach pikantnych czy słodko-kwaśnych uchodzą za wielki przysmak. Grillowane żeberka w sosie barbecue to jedno ze sztandarowych dań w Teksasie. Karol postara się przywrócić je także na polskie stoły. Przygotuje rosół, inspirując się przepisem z XVIII wieku, następnie żeberka duszone w piwie, soku z porzeczek i miodku majowym, a także żeberka duszone na grillu z polską wersją sosu barbecue.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Wrocławski bigos - magazyn kulinarny - dziś, 10 listopada 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Ziemniaki, kapusta i kasza - magazyn kulinarny - dziś, 10 listopada 17:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Złota dynia na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 10 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia drwala - magazyn kulinarny - dziś, 10 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - dziś, 10 listopada 21:55 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Domowe keczupy - magazyn kulinarny - wtorek, 11 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Trójmiasta - magazyn kulinarny - wtorek, 11 listopada 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Polskie wersje światowej klasyki - magazyn kulinarny - wtorek, 11 listopada 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Gęś w soli - magazyn kulinarny - wtorek, 11 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na połów stynki - magazyn kulinarny - wtorek, 11 listopada 19:10 i 1 późniejsza emisja
