Okrasa łamie przepisy: Mielone na szpadzie
W skrócie: | Według legend podczas wypraw rycerze opiekali nad ogniem kawałki mięsa nabite na szablę. Być może stąd tak popularne w krajach Orientu szaszłyki, kebaby i kofty. Karol pokaże, jak zrobić takie dania. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 24 kwietnia za 4 dni |
16:10 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Jak głoszą legendy podczas wypraw wojennych nasi przodkowie gotowali sobie strawę, opiekając nad ogniem kawałki mięsiwa nabite na szablę czy szpadę. Być może stąd tak popularne w krajach Orientu szaszłyki, kebaby i kofty, przyrządzane z mięsa mielonego nabijanego na rożen. Kucharz pokaże, jak zrobić podobne dania. Przygotuje opiekane na drewnianych szpadkach mielone z jagnięciny z sosem miętowym, mielone wieprzowo-wołowe z bakaliami w sosie orzechowym oraz mielone z ciecierzycy na szpadkach z duszoną, cytrusową kapustą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Pięknie zalane potrawy - magazyn kulinarny - dziś, 20 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Inne baby wielkanocne - magazyn kulinarny - dziś, 20 kwietnia 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Gęś jak malowana - magazyn kulinarny - dziś, 20 kwietnia 7:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy - magazyn kulinarny - dziś, 20 kwietnia 12:00 i 6 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - dziś, 20 kwietnia 14:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - dziś, 20 kwietnia 15:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - dziś, 20 kwietnia 16:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki - magazyn kulinarny - dziś, 20 kwietnia 22:05
- Okrasa łamie przepisy: Mięczaki na polskim stole - magazyn kulinarny - niedziela, 21 kwietnia 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Golonka inaczej - magazyn kulinarny - poniedziałek, 22 kwietnia 7:25