x
Okrasa łamie przepisy: Mielone na szpadzie

Okrasa łamie przepisy: Mielone na szpadzie

magazyn kulinarny Polska 2020   b.o.
W skrócie:Według legend podczas wypraw rycerze opiekali nad ogniem kawałki mięsa nabite na szablę. Być może stąd tak popularne w krajach Orientu szaszłyki, kebaby i kofty. Karol pokaże, jak zrobić takie dania.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
środa, 24 kwietnia
za 4 dni
16:10 TVP HD (z napisami)

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Jak głoszą legendy podczas wypraw wojennych nasi przodkowie gotowali sobie strawę, opiekając nad ogniem kawałki mięsiwa nabite na szablę czy szpadę. Być może stąd tak popularne w krajach Orientu szaszłyki, kebaby i kofty, przyrządzane z mięsa mielonego nabijanego na rożen. Kucharz pokaże, jak zrobić podobne dania. Przygotuje opiekane na drewnianych szpadkach mielone z jagnięciny z sosem miętowym, mielone wieprzowo-wołowe z bakaliami w sosie orzechowym oraz mielone z ciecierzycy na szpadkach z duszoną, cytrusową kapustą.

Twórcy (pokaż wszystkich)

Zobacz także