Okrasa łamie przepisy: Mielone na szpadzie
W skrócie: | Według legend podczas wypraw rycerze opiekali nad ogniem kawałki mięsa nabite na szablę. Być może stąd tak popularne w krajach Orientu szaszłyki, kebaby i kofty. Karol pokaże, jak zrobić takie dania. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Jak głoszą legendy podczas wypraw wojennych nasi przodkowie gotowali sobie strawę, opiekając nad ogniem kawałki mięsiwa nabite na szablę czy szpadę. Być może stąd tak popularne w krajach Orientu szaszłyki, kebaby i kofty, przyrządzane z mięsa mielonego nabijanego na rożen. Kucharz pokaże, jak zrobić podobne dania. Przygotuje opiekane na drewnianych szpadkach mielone z jagnięciny z sosem miętowym, mielone wieprzowo-wołowe z bakaliami w sosie orzechowym oraz mielone z ciecierzycy na szpadkach z duszoną, cytrusową kapustą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - dziś, 30 kwietnia 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia mazurska - magazyn kulinarny - dziś, 30 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak mięsa z kością - magazyn kulinarny - dziś, 30 kwietnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Na ogórkowym polu - magazyn kulinarny - dziś, 30 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - dziś, 30 kwietnia 16:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia orawska - magazyn kulinarny - dziś, 30 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pomorska jagnięcina - magazyn kulinarny - dziś, 30 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na jagody - magazyn kulinarny - czwartek, 1 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - czwartek, 1 maja 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Bieszczadzkie inspiracje - magazyn kulinarny - czwartek, 1 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja