Okrasa łamie przepisy: Cuda, czyli ciasta na kiju
| W skrócie: | Karol Okrasa pokaże trzy wypieki na kiju: drożdżowe ciasto z konfiturą i ricottą z kandyzowaną skórką limonki, sękacza podanego z sałatką z duszonej jagnięciny oraz ciasto francuskie. |
|---|
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wyrusza na Suwalszczyznę, by odkryć kulinarne tradycje tego regionu, znanego z charakterystycznych sękaczy - ciast pieczonych warstwowo na rożnie nad żywym ogniem. Zainspirowany lokalnymi legendami oraz historycznymi przepisami kucharz pokaże widzom trzy unikalne wypieki na kiju: drożdżowe ciasto z konfiturą porzeczkową i ricottą z kandyzowaną skórką limonki, sękacza z ciasta naleśnikowego podanego z sałatką z duszonej jagnięciny oraz ciasto francuskie z dodatkiem sałatki z wędzonego pstrąga.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Karp czy jesiotr - magazyn kulinarny - dziś, 20 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne grillowanie z nowalijkami - magazyn kulinarny - dziś, 20 listopada 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Wrapy czy zawijańce? - magazyn kulinarny - dziś, 20 listopada 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - dziś, 20 listopada 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Rybne kanapki - magazyn kulinarny - dziś, 20 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Inne oblicze pstrąga - magazyn kulinarny - dziś, 20 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Soczewiaki, czyli soczewica na talerzu - magazyn kulinarny - piątek, 21 listopada 8:20 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o forszmaku - magazyn kulinarny - piątek, 21 listopada 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe kluski z serem - magazyn kulinarny - piątek, 21 listopada 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Brytyjska jagnięcina po polsku - magazyn kulinarny - piątek, 21 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
