Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe grzybowniczki
| W skrócie: | Karol Okrasa odwiedza Bory Tucholskie, żeby zaprezentować grzybowniczki, tradycyjne borowiackie bułeczki. Przygotowuje trzy wariacje, w tym z ciasta śmietanowego z nadzieniem z duszonych borowików. |
|---|
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa udaje się w Bory Tucholskie, by przedstawić widzom unikatowy regionalny przysmak - grzybowniczki, czyli drożdżowe bułeczki z grzybowym nadzieniem. Farsz oparty na świeżych i suszonych grzybach, podsmażonej cebuli oraz prostych przyprawach idealnie uzupełnia delikatne ciasto. Grzybowniczki, wpisane na listę potraw tradycyjnych, od dawna są ważnym elementem borowiackiej kuchni, królując na stołach podczas rodzinnych uroczystości i wigilijnych kolacji. W programie Karol przygotowuje trzy oryginalne wariacje grzybowniczek: z ciasta drożdżowego z nadzieniem z suszonych owoców i suszonych grzybów; z ciasta śmietanowego z nadzieniem z duszonych w maśle borowików i jaj na twardo oraz kruchego ciasta grzybowego z farszem z twarogu, cebuli i suszonych śliwek, podane z pstrągiem smażonym w grzybowym maśle.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Wrapy czy zawijańce? - magazyn kulinarny - dziś, 27 listopada 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna dla pań - magazyn kulinarny - dziś, 27 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na biwaku - magazyn kulinarny - dziś, 27 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Suszone wspomnienia z Borów Tucholskich - magazyn kulinarny - piątek, 28 listopada 8:20 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - piątek, 28 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o forszmaku - magazyn kulinarny - piątek, 28 listopada 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy pięknie podane - magazyn kulinarny - piątek, 28 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W krainie papryki - magazyn kulinarny - piątek, 28 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Żeberka na trzy sposoby - magazyn kulinarny - sobota, 29 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Mielone na szpadzie - magazyn kulinarny - sobota, 29 listopada 7:45 i 1 późniejsza emisja
