Okrasa łamie przepisy: Soczewiaki, czyli soczewica na talerzu
| W skrócie: | Karol Okrasa odwiedza Suwalszczyznę, gdzie ziemniaki dominują w kuchni, i przybliża historię soczewicy. Odcinek prezentuje trzy dania z czerwonej soczewicy, m.in. klopsiki w sosie pomidorowym. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| sobota, 15 listopada za 12 dni |
14:25 | TVP 1 (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W nowym odcinku Karol Okrasa odwiedza Suwalszczyznę, słynącą z regionalnych dań, takich jak kartacze, babka czy kiszka ziemniaczana. Choć dziś ziemniaki dominują w tamtejszej kuchni, dawniej podstawą pożywienia były zboża i rośliny strączkowe, a mięso jadano rzadko. Jedną ze starych potraw są "soczewiaki" - kotleciki lub pierogi z soczewicą, które kiedyś robiono z mąki, a dziś z ciasta ziemniaczanego. Odcinek skupia się na soczewicy - jej historii i powrocie do polskich stołów. Karol proponuje trzy dania z czerwonej soczewicy: pożywne danie na wywarze z szynki z mięsną salsą i grzankami, klopsiki w sosie pomidorowym z wędzonym twarogiem oraz pierogi z ciasta soczewicowego z ziemniaczanym nadzieniem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Pieczone kurczaki na nowo - magazyn kulinarny - dziś, 3 listopada 7:05
- Okrasa łamie przepisy: Warzywa ekologiczne - magazyn kulinarny - dziś, 3 listopada 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki - magazyn kulinarny - dziś, 3 listopada 11:50 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Podlasie pachnące serem - magazyn kulinarny - dziś, 3 listopada 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Kociewskie smakołyki - magazyn kulinarny - dziś, 3 listopada 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z milickich stawów - magazyn kulinarny - dziś, 3 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wieprzowina PQS - magazyn kulinarny - dziś, 3 listopada 19:10 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich - magazyn kulinarny - dziś, 3 listopada 21:55 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Buraczane trio - magazyn kulinarny - wtorek, 4 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Opolszczyzny - magazyn kulinarny - wtorek, 4 listopada 14:25
