Okrasa łamie przepisy: Smak zapomnianych łojoków
W skrócie: | W dawnej Polsce słonina, sadło czy łój były produktami niezwykle pożądanymi. Pomagały przetrwać chłodne miesiące. Kucharz przygotuje m.in karpia, którego poda z łojowymi plackami ziemniaczanymi. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Dzisiejsza dietetyka promuje kuchnię niskokaloryczną, z niewielką ilością wszelkiego rodzaju tłuszczów. W dawnej Polsce panowała inna tendencja. Słonina, sadło czy łój były produktami niezwykle pożądanymi. Pomagały ludziom przetrwać chłodne miesiące. Karol, zainspirowany łojokami, regionalną potrawą z miejscowości Skała w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej, udowodni, że zapomniane tłuszcze mają niepowtarzalną wartość i smak. Kucharz przygotuje: karpia smażonego na skwarkach z łoju, którego poda z łojowymi plackami ziemniaczanymi, pstrąga łososiowego smażonego na skwarkach z sadła oraz nerki cielęce podsmażone na łoju z grzybami i zieloną fasolką.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - dziś, 29 czerwca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Pyry z gzikiem i plińce z pomoćką - magazyn kulinarny - dziś, 29 czerwca 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ziemniaki i dojrzewający ser - magazyn kulinarny - poniedziałek, 30 czerwca 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna w kwiatach i bukwi - magazyn kulinarny - poniedziałek, 30 czerwca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - poniedziałek, 30 czerwca 11:15
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - poniedziałek, 30 czerwca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak rokitnika - magazyn kulinarny - poniedziałek, 30 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Pstrąg - magazyn kulinarny - poniedziałek, 30 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na jagody - magazyn kulinarny - poniedziałek, 30 czerwca 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - wtorek, 1 lipca 12:00