Okrasa łamie przepisy: Smak zapomnianych łojoków
W skrócie: | W dawnej Polsce słonina, sadło czy łój były produktami niezwykle pożądanymi. Pomagały przetrwać chłodne miesiące. Kucharz przygotuje m.in karpia, którego poda z łojowymi plackami ziemniaczanymi. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 23 września za 13 dni |
17:10 | TVP HD |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Dzisiejsza dietetyka promuje kuchnię niskokaloryczną, z niewielką ilością wszelkiego rodzaju tłuszczów. W dawnej Polsce panowała inna tendencja. Słonina, sadło czy łój były produktami niezwykle pożądanymi. Pomagały ludziom przetrwać chłodne miesiące. Karol, zainspirowany łojokami, regionalną potrawą z miejscowości Skała w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej, udowodni, że zapomniane tłuszcze mają niepowtarzalną wartość i smak. Kucharz przygotuje: karpia smażonego na skwarkach z łoju, którego poda z łojowymi plackami ziemniaczanymi, pstrąga łososiowego smażonego na skwarkach z sadła oraz nerki cielęce podsmażone na łoju z grzybami i zieloną fasolką.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik - magazyn kulinarny - dziś, 10 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze starego sadu - magazyn kulinarny - dziś, 10 września 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne grillowanie - magazyn kulinarny - dziś, 10 września 18:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich - magazyn kulinarny - dziś, 10 września 19:05 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Powrót topinamburu na polski stół - magazyn kulinarny - czwartek, 11 września 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - czwartek, 11 września 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Ogórkowa kuchnia - magazyn kulinarny - czwartek, 11 września 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - czwartek, 11 września 19:10 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Podlasie pachnące serem - magazyn kulinarny - piątek, 12 września 8:30 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Buraczane trio - magazyn kulinarny - piątek, 12 września 12:00 i 2 późniejsze emisje