Okrasa łamie przepisy: Smak zapomnianych łojoków
| W skrócie: | W dawnej Polsce słonina, sadło czy łój były produktami niezwykle pożądanymi. Pomagały przetrwać chłodne miesiące. Kucharz przygotuje m.in karpia, którego poda z łojowymi plackami ziemniaczanymi. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| poniedziałek, 29 grudnia za 13 dni |
21:45 | TVP ABC (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Dzisiejsza dietetyka promuje kuchnię niskokaloryczną, z niewielką ilością wszelkiego rodzaju tłuszczów. W dawnej Polsce panowała inna tendencja. Słonina, sadło czy łój były produktami niezwykle pożądanymi. Pomagały ludziom przetrwać chłodne miesiące. Karol, zainspirowany łojokami, regionalną potrawą z miejscowości Skała w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej, udowodni, że zapomniane tłuszcze mają niepowtarzalną wartość i smak. Kucharz przygotuje: karpia smażonego na skwarkach z łoju, którego poda z łojowymi plackami ziemniaczanymi, pstrąga łososiowego smażonego na skwarkach z sadła oraz nerki cielęce podsmażone na łoju z grzybami i zieloną fasolką.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Żołnierskie dzieje ziemniaka - magazyn kulinarny - dziś, 16 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe grzybowniczki - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 7:00 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Suszone wspomnienia z Borów Tucholskich - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 7:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia płynąca maślanką - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smak wędzonej śliwki - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 17:10 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Cuda, czyli ciasta na kiju - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia żydowska, czyli dawna kuchnia polska - magazyn kulinarny - środa, 17 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Znane zupy w wersji rybnej - magazyn kulinarny - czwartek, 18 grudnia 11:55
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew - magazyn kulinarny - czwartek, 18 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia dla narciarzy i kuracjuszy - magazyn kulinarny - czwartek, 18 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
