Okrasa łamie przepisy: Smak zapomnianych łojoków
| W skrócie: | W dawnej Polsce słonina, sadło czy łój były produktami niezwykle pożądanymi. Pomagały przetrwać chłodne miesiące. Kucharz przygotuje m.in karpia, którego poda z łojowymi plackami ziemniaczanymi. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Dzisiejsza dietetyka promuje kuchnię niskokaloryczną, z niewielką ilością wszelkiego rodzaju tłuszczów. W dawnej Polsce panowała inna tendencja. Słonina, sadło czy łój były produktami niezwykle pożądanymi. Pomagały ludziom przetrwać chłodne miesiące. Karol, zainspirowany łojokami, regionalną potrawą z miejscowości Skała w Jurze Krakowsko-Częstochowskiej, udowodni, że zapomniane tłuszcze mają niepowtarzalną wartość i smak. Kucharz przygotuje: karpia smażonego na skwarkach z łoju, którego poda z łojowymi plackami ziemniaczanymi, pstrąga łososiowego smażonego na skwarkach z sadła oraz nerki cielęce podsmażone na łoju z grzybami i zieloną fasolką.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Karp - magazyn kulinarny - dziś, 28 października 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Inne kluski śląskie - magazyn kulinarny - środa, 29 października 7:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Na klopsy do Iławy - magazyn kulinarny - środa, 29 października 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Pięknie zalane potrawy - magazyn kulinarny - środa, 29 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe - magazyn kulinarny - środa, 29 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Borów Tucholskich - magazyn kulinarny - środa, 29 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wołowina dojrzewająca - magazyn kulinarny - środa, 29 października 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gęś jak malowana - magazyn kulinarny - czwartek, 30 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Domowe keczupy - magazyn kulinarny - czwartek, 30 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Na kaczkę do Grudziądza - magazyn kulinarny - czwartek, 30 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
