Okrasa łamie przepisy: Zapomniane ryby
| W skrócie: | Kucharz odkryje smaki regionu Stawów Milickich. Zaprezentuje oryginalne dania: zupę z suma i dyni, klopsiki rybne w dwóch wersjach oraz filety z jesiotra z dynią i kremowym sosem z prawdziwkami. |
|---|
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wyrusza do Doliny Baryczy, by odkryć smaki regionu Stawów Milickich - największego kompleksu stawów rybnych w Polsce, słynącego od XIII wieku z hodowli karpia. Dziś miejsce to przyciąga miłośników przyrody, ale Karol skupia się na kulinarnych tradycjach, które zostały zapomniane w polskiej świadomości. Przez wieki ryby stanowiły podstawę diety Polaków, zwłaszcza w czasie postu. Kucharz sięga po zapomniane gatunki - suma, amura i jesiotra, prezentując oryginalne dania: zupę z suma i dyni, klopsiki rybne w dwóch wersjach oraz smażone filety z jesiotra z dynią i kremowym sosem z prawdziwkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Smak suszonych owoców - magazyn kulinarny - dziś, 2 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: W garnku piwowara - magazyn kulinarny - dziś, 2 listopada 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Powrót topinamburu na polski stół - magazyn kulinarny - dziś, 2 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki z Beskidu Niskiego - magazyn kulinarny - dziś, 2 listopada 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Pieczone kurczaki na nowo - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 listopada 7:05
- Okrasa łamie przepisy: Warzywa ekologiczne - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 listopada 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 listopada 11:50 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Podlasie pachnące serem - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 listopada 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Kociewskie smakołyki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 listopada 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z milickich stawów - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
