Okrasa łamie przepisy: Wrapy czy zawijańce?
W skrócie: | Moda na wrapy narodziła się prawdopodobnie w Kalifornii w latach 90. XX w. Karol Okrasa przygotuje dzisiaj m.in. wrapa schabowego z sałatą i ogórkami w orientalnym sosie, a także wersję z pstrągiem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 27 maja za 12 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
środa, 28 maja za 13 dni |
7:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Moda na wrapy narodziła się prawdopodobnie w Kalifornii w latach 90. XX wieku. Wywodzi się ze specjalności kuchni teksańsko-meksykańskiej, jaką jest burrito, czyli duży, pszenny placek owijający szczelnie rozmaitego rodzaju pikantne nadzienie. Karol Okrasa przygotuje dzisiaj: wrapa schabowego z sałatą i ogórkami w orientalnym sosie, wrapa z wędzonym pstrągiem, smażonymi boczniakami, cebulą i sosem z fasoli oraz inspirowanego bitkami wrapa z paseczkami wołowiny, marchewką, cebulką i kaszą gryczaną.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - dziś, 15 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Mazowsza - magazyn kulinarny - dziś, 15 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne smardze - magazyn kulinarny - piątek, 16 maja 11:35 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy z młodej kapusty - magazyn kulinarny - piątek, 16 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Pyry z gzikiem i plińce z pomoćką - magazyn kulinarny - piątek, 16 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennych wykopków - magazyn kulinarny - piątek, 16 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z dawnej Wisły - magazyn kulinarny - piątek, 16 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie pod żaglami - magazyn kulinarny - sobota, 17 maja 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy z podlaskiego miodu - magazyn kulinarny - sobota, 17 maja 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - sobota, 17 maja 8:10