Okrasa łamie przepisy: Inne kluski śląskie
W skrócie: | Odwiedzając Śląsk Opolski, Karol Okrasa musi spróbować lokalnych klusek. Na początek zaproponuje wersję na słodko. Poda je również ze smażoną wątróbką, boczkiem, brzoskwiniami oraz buraczkami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W kolejnym odcinku Karol Okrasa zabiera widzów na kulinarną wyprawę po Śląsku Opolskim, skupiając się na legendarnych kluskach śląskich. Ta sycąca, tradycyjna potrawa, obowiązkowy element świątecznego obiadu, ma długą historię w regionie, choć ziemniaki - jej główny składnik - pojawiły się tu dopiero w XIX wieku. Kucharz przybliża różne odmiany klusek, opowiada o ich znaczeniu i miejscu na liście produktów regionalnych. W programie zaprezentuje trzy niebanalne wariacje: kluski śląskie na słodko z owocami, wersję z wątróbką i boczkiem oraz oryginalne kluski z twarogiem i łososiem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne sałatki z grilla - magazyn kulinarny - dziś, 10 października 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Moja kuchnia warszawska - magazyn kulinarny - dziś, 10 października 8:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na grzybobraniu - magazyn kulinarny - dziś, 10 października 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze starego sadu - magazyn kulinarny - dziś, 10 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Polska wieprzowina na trzy sposoby - magazyn kulinarny - dziś, 10 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Chłodniki na zimny maj - magazyn kulinarny - dziś, 10 października 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Królowe cytryny - magazyn kulinarny - sobota, 11 października 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Pstrągi ze źródlanej wody - magazyn kulinarny - sobota, 11 października 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Opolszczyzny - magazyn kulinarny - sobota, 11 października 8:20 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kaszubskie przysmaki z dziczyzny - magazyn kulinarny - sobota, 11 października 12:00 i 2 późniejsze emisje