Okrasa łamie przepisy: Inne kluski śląskie

Okrasa łamie przepisy: Inne kluski śląskie

magazyn kulinarny Polska 2025   b.o.
W skrócie:Odwiedzając Śląsk Opolski, Karol Okrasa musi spróbować lokalnych klusek. Na początek zaproponuje wersję na słodko. Poda je również ze smażoną wątróbką, boczkiem, brzoskwiniami oraz buraczkami.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
sobota, 18 października
za 8 dni
14:25 TVP 1 (z napisami)
poniedziałek, 20 października
za 10 dni
11:45 TVP 2 (z napisami)

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

W kolejnym odcinku Karol Okrasa zabiera widzów na kulinarną wyprawę po Śląsku Opolskim, skupiając się na legendarnych kluskach śląskich. Ta sycąca, tradycyjna potrawa, obowiązkowy element świątecznego obiadu, ma długą historię w regionie, choć ziemniaki - jej główny składnik - pojawiły się tu dopiero w XIX wieku. Kucharz przybliża różne odmiany klusek, opowiada o ich znaczeniu i miejscu na liście produktów regionalnych. W programie zaprezentuje trzy niebanalne wariacje: kluski śląskie na słodko z owocami, wersję z wątróbką i boczkiem oraz oryginalne kluski z twarogiem i łososiem.

Twórcy (pokaż wszystkich)

Zobacz także