Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lawendowym wzgórzu
| W skrócie: | W południowej Europie lawendę wykorzystuje się jako aromatyczny dodatek do potraw. Karol Okrasa przyrządza z jej dodatkiem serowe placuszki z truskawkami, smażony filet z ryby oraz leniwe kluski. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| czwartek, 11 grudnia jutro |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
| piątek, 12 grudnia pojutrze |
7:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wyrusza na kaszubskie wzgórza, gdzie odkrywa niewielkie pole lawendy, rośliny kojarzonej w Polsce głównie z kosmetykami, ale w południowej Europie wykorzystywanej jako aromatyczny dodatek do potraw. Kucharz przybliża widzom kulinarne tradycje Francji, Hiszpanii i Włoch, gdzie lawenda wzbogaca smak mięs, sosów czy zup, a miód lawendowy ceniony jest za delikatność. Okrasa opowiada też o historii i zastosowaniach lawendy - od antycznego luksusu po prowansalskie zioła. W przygotowanym przez niego menu znajdą się: serowe placuszki z truskawkami z lawendowym syropem i cukrem; filet z ryby smażony w lawendowym maśle, z salsą z orzechów i twarogu oraz lawendowe leniwe kluski w śmietankowym sosie z wędzonym boczkiem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Cuda, czyli ciasta na kiju - magazyn kulinarny - dziś, 10 grudnia 7:00 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Spotkanie z trawą żubrową - magazyn kulinarny - dziś, 10 grudnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kiszona kapusta - zdrowie z beczki - magazyn kulinarny - dziś, 10 grudnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Pieczarki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - dziś, 10 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z dawnej Wisły - magazyn kulinarny - dziś, 10 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Inne kluski śląskie - magazyn kulinarny - dziś, 10 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nieznany burak cukrowy - magazyn kulinarny - dziś, 10 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Inne gołąbki - magazyn kulinarny - czwartek, 11 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Staropolski post wigilijny - magazyn kulinarny - czwartek, 11 grudnia 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Końska dieta, czyli owies i siano w kuchni - magazyn kulinarny - czwartek, 11 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
