Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lawendowym wzgórzu
W skrócie: | W południowej Europie lawendę wykorzystuje się jako aromatyczny dodatek do potraw. Karol Okrasa przyrządza z jej dodatkiem serowe placuszki z truskawkami, smażony filet z ryby oraz leniwe kluski. |
---|
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wyrusza na kaszubskie wzgórza, gdzie odkrywa niewielkie pole lawendy, rośliny kojarzonej w Polsce głównie z kosmetykami, ale w południowej Europie wykorzystywanej jako aromatyczny dodatek do potraw. Kucharz przybliża widzom kulinarne tradycje Francji, Hiszpanii i Włoch, gdzie lawenda wzbogaca smak mięs, sosów czy zup, a miód lawendowy ceniony jest za delikatność. Okrasa opowiada też o historii i zastosowaniach lawendy - od antycznego luksusu po prowansalskie zioła. W przygotowanym przez niego menu znajdą się: serowe placuszki z truskawkami z lawendowym syropem i cukrem; filet z ryby smażony w lawendowym maśle, z salsą z orzechów i twarogu oraz lawendowe leniwe kluski w śmietankowym sosie z wędzonym boczkiem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Za króla Sasa łyżką kiełbasa - magazyn kulinarny - dziś, 17 października 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Na tropie polskich wędlin - magazyn kulinarny - dziś, 17 października 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Spotkanie z trawą żubrową (26/45) - magazyn kulinarny - dziś, 17 października 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - dziś, 17 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki zdrowe i smaczne - magazyn kulinarny - dziś, 17 października 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ser, wino i to coś - magazyn kulinarny - dziś, 17 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wędzony twaróg - magazyn kulinarny - dziś, 17 października 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na grzybobraniu - magazyn kulinarny - sobota, 18 października 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kaszubskie przysmaki z dziczyzny - magazyn kulinarny - sobota, 18 października 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wrocławski bigos - magazyn kulinarny - sobota, 18 października 8:20 i 1 późniejsza emisja