Okrasa łamie przepisy: Z wojskowej menażki
| W skrócie: | Karol Okrasa w okolicach Golubia-Dobrzynia, który został wyzwolony przez armię Hallera jako pierwsze miasto na Pomorzu, odtwarza przepisy przywiezione przez przybywających z Francji żołnierzy. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol uda się w okolice Golubia-Dobrzynia, który został wyzwolony przez armię generała Hallera jako pierwsze miasto na Pomorzu. Przybywający z Francji żołnierze przynieśli ze sobą przepisy na potrawy dla wojska. Kucharz wraz z profesorem Jarosławem Dumanowskim spróbuje odtworzyć wybrane receptury. Przygotuje zupę chlebową, potrawkę z dorsza oraz duszoną kapustę z kaczymi żołądkami, nawiązującą do francuskiej choucroute i polskiego bigosu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: W krzyżackiej kuchni - magazyn kulinarny - dziś, 2 grudnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Perliczka na nowo odkryta - magazyn kulinarny - dziś, 2 grudnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia zachodnich Mazur - magazyn kulinarny - dziś, 2 grudnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Suszone wspomnienia z Borów Tucholskich - magazyn kulinarny - dziś, 2 grudnia 14:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia płynąca maślanką - magazyn kulinarny - dziś, 2 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Dawne ziarna na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 2 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kapłony w Wilanowie - magazyn kulinarny - dziś, 2 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Fasole zamiast ziemniaka - magazyn kulinarny - środa, 3 grudnia 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - środa, 3 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Podlasie pachnące serem - magazyn kulinarny - środa, 3 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
