Okrasa łamie przepisy: Opowieść o forszmaku
W skrócie: | Karol Okrasa snuje opowieść o bardzo popularnym niegdyś daniu, które obecnie w Polsce można spotkać głównie na Lubelszczyźnie. Kucharz zaproponuje m.in. wersję forszmaku z dynią i orzechami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa snuje opowieść o bardzo popularnym niegdyś daniu, które obecnie w Polsce można spotkać głównie na Lubelszczyźnie. Serwowany tam w wielu restauracjach przysmak to rodzaj gulaszu z mięsa, kiełbasy, cebuli i ogórka kiszonego w sosie pomidorowym. Choć samo danie pochodzi z Niemiec, prawdopodobnie spopularyzowali je wschodnioeuropejscy Żydzi. Wersje forszmaków znacznie się od siebie różnią. W kuchni żydowskiej to zimna pasta z solonego śledzia, jajka na twardo, cebuli i jabłka, a w rosyjskiej - zapiekanka z mielonego mięsa, śledzia, pieczywa i śmietany. Finowie przyrządzają forszmak z mielonego mięsa, sardeli lub śledzi, cebuli, ziemniaków i śmietany. Kucharz zaproponuje dzisiaj wersję z dynią, orzechami i karmelizowaną w occie cebulą; forszmak z karkówki wieprzowej, kiełbasy i cebuli, zapieczonych w ostrym sosie z purée ziemniaczanym oraz pasztet na zimno ze śledzia, cebuli, jajek na twardo, purée ziemniaczanego i smażonych ziemniaczków.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Pieczywo - magazyn kulinarny - dziś, 3 lipca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna o egzotycznym smaku - magazyn kulinarny - dziś, 3 lipca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Pyry z gzikiem i plińce z pomoćką - magazyn kulinarny - dziś, 3 lipca 11:55
- Okrasa łamie przepisy: Pomorska jagnięcina - magazyn kulinarny - dziś, 3 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Wieprzowina - magazyn kulinarny - dziś, 3 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak leśnego karpia - magazyn kulinarny - dziś, 3 lipca 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane mirabelki - magazyn kulinarny - piątek, 4 lipca 11:35 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Na flądry do Ustki - magazyn kulinarny - piątek, 4 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kaczka - magazyn kulinarny - piątek, 4 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Talerz bieszczadzkiego leśnika - magazyn kulinarny - piątek, 4 lipca 19:15 i 1 późniejsza emisja