Okrasa łamie przepisy: Opowieść o forszmaku
W skrócie: | Karol Okrasa snuje opowieść o bardzo popularnym niegdyś daniu, które obecnie w Polsce można spotkać głównie na Lubelszczyźnie. Kucharz zaproponuje m.in. wersję forszmaku z dynią i orzechami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 18 września za 13 dni |
19:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa snuje opowieść o bardzo popularnym niegdyś daniu, które obecnie w Polsce można spotkać głównie na Lubelszczyźnie. Serwowany tam w wielu restauracjach przysmak to rodzaj gulaszu z mięsa, kiełbasy, cebuli i ogórka kiszonego w sosie pomidorowym. Choć samo danie pochodzi z Niemiec, prawdopodobnie spopularyzowali je wschodnioeuropejscy Żydzi. Wersje forszmaków znacznie się od siebie różnią. W kuchni żydowskiej to zimna pasta z solonego śledzia, jajka na twardo, cebuli i jabłka, a w rosyjskiej - zapiekanka z mielonego mięsa, śledzia, pieczywa i śmietany. Finowie przyrządzają forszmak z mielonego mięsa, sardeli lub śledzi, cebuli, ziemniaków i śmietany. Kucharz zaproponuje dzisiaj wersję z dynią, orzechami i karmelizowaną w occie cebulą; forszmak z karkówki wieprzowej, kiełbasy i cebuli, zapieczonych w ostrym sosie z purée ziemniaczanym oraz pasztet na zimno ze śledzia, cebuli, jajek na twardo, purée ziemniaczanego i smażonych ziemniaczków.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Własnoręcznie przygotowane konserwy - magazyn kulinarny - dziś, 5 września 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia warszawska - magazyn kulinarny - dziś, 5 września 18:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - dziś, 5 września 19:05 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na ogórkowym polu - magazyn kulinarny - sobota, 6 września 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Na jagody - magazyn kulinarny - sobota, 6 września 7:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - sobota, 6 września 8:20 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Festiwal ziemniaka - magazyn kulinarny - sobota, 6 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Podlasie pachnące serem - magazyn kulinarny - sobota, 6 września 14:25 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kurki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - sobota, 6 września 15:25 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennych wykopków - magazyn kulinarny - sobota, 6 września 17:10 i 4 późniejsze emisje