Okrasa łamie przepisy: Opowieść o forszmaku
W skrócie: | Karol Okrasa snuje opowieść o bardzo popularnym niegdyś daniu, które obecnie w Polsce można spotkać głównie na Lubelszczyźnie. Kucharz zaproponuje m.in. wersję forszmaku z dynią i orzechami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 22 października jutro |
8:20 | TVP 1 (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa snuje opowieść o bardzo popularnym niegdyś daniu, które obecnie w Polsce można spotkać głównie na Lubelszczyźnie. Serwowany tam w wielu restauracjach przysmak to rodzaj gulaszu z mięsa, kiełbasy, cebuli i ogórka kiszonego w sosie pomidorowym. Choć samo danie pochodzi z Niemiec, prawdopodobnie spopularyzowali je wschodnioeuropejscy Żydzi. Wersje forszmaków znacznie się od siebie różnią. W kuchni żydowskiej to zimna pasta z solonego śledzia, jajka na twardo, cebuli i jabłka, a w rosyjskiej - zapiekanka z mielonego mięsa, śledzia, pieczywa i śmietany. Finowie przyrządzają forszmak z mielonego mięsa, sardeli lub śledzi, cebuli, ziemniaków i śmietany. Kucharz zaproponuje dzisiaj wersję z dynią, orzechami i karmelizowaną w occie cebulą; forszmak z karkówki wieprzowej, kiełbasy i cebuli, zapieczonych w ostrym sosie z purée ziemniaczanym oraz pasztet na zimno ze śledzia, cebuli, jajek na twardo, purée ziemniaczanego i smażonych ziemniaczków.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Trzy razy ziemniaki - magazyn kulinarny - wczoraj, 20 października 21:50
- Okrasa łamie przepisy: Skarb mazurskich jezior - magazyn kulinarny - dziś, 21 października 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Ziemniaki i dojrzewający ser - magazyn kulinarny - dziś, 21 października 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Przy wspólnym stole - magazyn kulinarny - dziś, 21 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Opolszczyzny - magazyn kulinarny - dziś, 21 października 14:30
- Okrasa łamie przepisy: Kurczak w trzech odsłonach - magazyn kulinarny - dziś, 21 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Pieprzno i szafranno - magazyn kulinarny - dziś, 21 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pstrąg - magazyn kulinarny - dziś, 21 października 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Spotkanie z trawą żubrową - magazyn kulinarny - środa, 22 października 7:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Jak jeść by dłużej żyć - magazyn kulinarny - środa, 22 października 12:00