Okrasa łamie przepisy: Zatorskie karpie
W skrócie: | Karol Okrasa wyrusza w kulinarną podróż do miejscowości Zator, gdzie hoduje się słynnego karpia. Jej początki na zatorskich stawach sięgają czasów panowania Bolesława Krzywoustego. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wyrusza w kulinarną podróż do miejscowości Zator, gdzie hoduje się słynnego karpia. Jej początki na zatorskich stawach sięgają czasów panowania Bolesława Krzywoustego. Aby upamiętnić wielowiekowe tradycje związane z hodowlą tej ryby, mieszkańcy urządzają co roku Święto Karpia, podczas którego można skosztować różnych potraw. Karol przygotowuje trzy dania. Karpia lekko podwędzanego w dymie z ogniska, a także w odsłonie słodko-kwaśnej z owocami. Przygotowuje go także w winie.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Schabowy z kością na grill - magazyn kulinarny - dziś, 9 sierpnia 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Specjały ze Wzgórz Dylewskich - magazyn kulinarny - dziś, 9 sierpnia 7:35
- Okrasa łamie przepisy: Na kiszkę do Supraśla - magazyn kulinarny - dziś, 9 sierpnia 8:05 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W klasztornym garnku - magazyn kulinarny - dziś, 9 sierpnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Bieszczadzkie dzikie zioła - magazyn kulinarny - dziś, 9 sierpnia 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnej porzeczki - magazyn kulinarny - dziś, 9 sierpnia 15:25 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z owocami, czyli pstrąg w truskawkach - magazyn kulinarny - dziś, 9 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Ekologiczne nowalijki - magazyn kulinarny - niedziela, 10 sierpnia 8:05 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na żuławskim szlaku - magazyn kulinarny - niedziela, 10 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Indyk inaczej - magazyn kulinarny - niedziela, 10 sierpnia 17:10