Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską
W skrócie: | Karol Okrasa postanowił połączyć gęsinę z grzybami gąskami. Przygotuje zapiekankę z dodatkiem cebuli oraz ziemniaków suto okraszonych śmietaną i serem. Następnie ugotuje szybką zupę z gąsek i dyni. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 2 września za 8 dni |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
sobota, 6 września za 12 dni |
8:20 | TVP Kobieta (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Gęsinę jada się tradycyjnie na Pomorzu i w Wielkopolsce z okazji dnia św. Marcina. Polska gęś jest szczególnie ceniona w Niemczech. Można ją podawać z jabłkami, kaszą czy modrą kapustą. Karol postanowił połączyć ją z grzybami gąskami. Przygotuje zapiekankę z gęsiny i gąsek z dodatkiem cebuli oraz ziemniaków suto okraszonych śmietaną i serem. Następnie ugotuje szybką zupę z gąsek i dyni na zakwasie z mąki pszennej. Na koniec będą kminkowe kluseczki z mąki pszennej z pieczonymi gąskami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Mielone, ale rybne - magazyn kulinarny - dziś, 25 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Żołnierskie dzieje ziemniaka - magazyn kulinarny - dziś, 25 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Śniadanie na polanie - magazyn kulinarny - dziś, 25 sierpnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zimne ryby na Biebrzy - magazyn kulinarny - wtorek, 26 sierpnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Lubelskie cebularze - magazyn kulinarny - wtorek, 26 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia żydowska, czyli dawna kuchnia polska - magazyn kulinarny - wtorek, 26 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - wtorek, 26 sierpnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Bieszczadzkie dzikie zioła - magazyn kulinarny - środa, 27 sierpnia 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Gęś i kaczka na jednym stole - magazyn kulinarny - środa, 27 sierpnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane potrawy Lubelszczyzny - magazyn kulinarny - środa, 27 sierpnia 17:10