Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską
| W skrócie: | Karol Okrasa postanowił połączyć gęsinę z grzybami gąskami. Przygotuje zapiekankę z dodatkiem cebuli oraz ziemniaków suto okraszonych śmietaną i serem. Następnie ugotuje szybką zupę z gąsek i dyni. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Gęsinę jada się tradycyjnie na Pomorzu i w Wielkopolsce z okazji dnia św. Marcina. Polska gęś jest szczególnie ceniona w Niemczech. Można ją podawać z jabłkami, kaszą czy modrą kapustą. Karol postanowił połączyć ją z grzybami gąskami. Przygotuje zapiekankę z gęsiny i gąsek z dodatkiem cebuli oraz ziemniaków suto okraszonych śmietaną i serem. Następnie ugotuje szybką zupę z gąsek i dyni na zakwasie z mąki pszennej. Na koniec będą kminkowe kluseczki z mąki pszennej z pieczonymi gąskami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy pięknie podane - magazyn kulinarny - dziś, 1 grudnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: W krainie papryki - magazyn kulinarny - dziś, 1 grudnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Cuda, czyli ciasta na kiju - magazyn kulinarny - dziś, 1 grudnia 11:50 i 6 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Soczewiaki, czyli soczewica na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 1 grudnia 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zamorski indyk - magazyn kulinarny - dziś, 1 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: W krzyżackiej kuchni - magazyn kulinarny - dziś, 1 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Perliczka na nowo odkryta - magazyn kulinarny - dziś, 1 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew - magazyn kulinarny - dziś, 1 grudnia 21:50
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia zachodnich Mazur - magazyn kulinarny - wtorek, 2 grudnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Suszone wspomnienia z Borów Tucholskich - magazyn kulinarny - wtorek, 2 grudnia 14:25 i 2 późniejsze emisje
