Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską
W skrócie: | Karol Okrasa postanowił połączyć gęsinę z grzybami gąskami. Przygotuje zapiekankę z dodatkiem cebuli oraz ziemniaków suto okraszonych śmietaną i serem. Następnie ugotuje szybką zupę z gąsek i dyni. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
niedziela, 6 lipca za 13 dni |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Gęsinę jada się tradycyjnie na Pomorzu i w Wielkopolsce z okazji dnia św. Marcina. Polska gęś jest szczególnie ceniona w Niemczech. Można ją podawać z jabłkami, kaszą czy modrą kapustą. Karol postanowił połączyć ją z grzybami gąskami. Przygotuje zapiekankę z gęsiny i gąsek z dodatkiem cebuli oraz ziemniaków suto okraszonych śmietaną i serem. Następnie ugotuje szybką zupę z gąsek i dyni na zakwasie z mąki pszennej. Na koniec będą kminkowe kluseczki z mąki pszennej z pieczonymi gąskami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy - magazyn kulinarny - dziś, 23 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z owocami, czyli pstrąg w truskawkach - magazyn kulinarny - dziś, 23 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak zapomnianych łojoków - magazyn kulinarny - dziś, 23 czerwca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - dziś, 23 czerwca 21:50 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - wtorek, 24 czerwca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Polskie jabłko - magazyn kulinarny - wtorek, 24 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Miód pachnący lasem - magazyn kulinarny - wtorek, 24 czerwca 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka - magazyn kulinarny - środa, 25 czerwca 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - środa, 25 czerwca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewska kuchnia myśliwska - magazyn kulinarny - środa, 25 czerwca 17:10 i 1 późniejsza emisja