Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy
W skrócie: | Kwiaty lawendy mają charakterystyczny, mocny zapach, dlatego chętnie używane są do produkcji olejków i perfum. Karol udowodni, że można je również wykorzystać do przygotowania smacznych potraw. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 23 czerwca jutro |
17:10 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kwiaty lawendy mają charakterystyczny, mocny zapach, dlatego chętnie używane są do produkcji olejków i perfum. Karol udowodni, że można je również wykorzystać do przygotowania smacznych potraw, nie tylko napojów, koktajli i herbat, ale także do dań mięsnych rybnych czy deserów. Ugotuje karkówkę wieprzową w lawendowym sosie z serowym purée, serowo-ziemniaczane placki z wędzoną rybą i lawendą oraz placek z jabłkami i lawendowym cukrem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne smardze - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 czerwca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 czerwca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Szczupak nad Jeziorakiem - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 czerwca 11:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Śniadanie na polanie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 czerwca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z owocami, czyli pstrąg w truskawkach - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak zapomnianych łojoków - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 czerwca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - poniedziałek, 23 czerwca 21:50 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - wtorek, 24 czerwca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Polskie jabłko - magazyn kulinarny - wtorek, 24 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Miód pachnący lasem - magazyn kulinarny - wtorek, 24 czerwca 19:10 i 1 późniejsza emisja