Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna
W skrócie: | Kucharz gości w klasztorze cysterskim w Sulejowie nad Pilicą. Karol przygotuje dziś polewkę piwną z serem i jabłkami, pieczoną tołpygę z piwno-korzennym sosem oraz indyka w sosie piwnym z owocami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 7 lipca za 12 dni |
12:00 | TVP Kobieta |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz gości w klasztorze cysterskim w Sulejowie nad Pilicą. Cystersi założyli na terenie Polski liczne młyny, kuźnie wodne, huty, stawy rybne, pasieki oraz browary. Karol zatrzyma się przy tych ostatnich. Browary dostarczały ważnego składnika ówczesnej kuchni. Dzień zaczynano od polewki piwnej. Dodawano do niej miód, żółtka, ser czy korzenie. Piwa używano także do gotowania mięs i ryb, do przyprawiania zup czy sosów, a także produkcji octu. Ponieważ obróbka cieplna usuwa z piwa alkohol, potrawami na jego bazie można się spokojnie delektować. Karol przygotuje dziś polewkę piwną z serem i jabłkami, pieczoną tołpygę z piwno-korzennym sosem oraz indyka w sosie piwnym z owocami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka - magazyn kulinarny - dziś, 25 czerwca 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Polskie jabłko - magazyn kulinarny - dziś, 25 czerwca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Miód pachnący lasem - magazyn kulinarny - dziś, 25 czerwca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - dziś, 25 czerwca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewska kuchnia myśliwska - magazyn kulinarny - dziś, 25 czerwca 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na tropie polskich wędlin - magazyn kulinarny - dziś, 25 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna i karp na dziko - magazyn kulinarny - dziś, 25 czerwca 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - czwartek, 26 czerwca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia śląska - magazyn kulinarny - czwartek, 26 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Wędzony twaróg - magazyn kulinarny - czwartek, 26 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja