Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna
W skrócie: | Kucharz gości w klasztorze cysterskim w Sulejowie nad Pilicą. Karol przygotuje dziś polewkę piwną z serem i jabłkami, pieczoną tołpygę z piwno-korzennym sosem oraz indyka w sosie piwnym z owocami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz gości w klasztorze cysterskim w Sulejowie nad Pilicą. Cystersi założyli na terenie Polski liczne młyny, kuźnie wodne, huty, stawy rybne, pasieki oraz browary. Karol zatrzyma się przy tych ostatnich. Browary dostarczały ważnego składnika ówczesnej kuchni. Dzień zaczynano od polewki piwnej. Dodawano do niej miód, żółtka, ser czy korzenie. Piwa używano także do gotowania mięs i ryb, do przyprawiania zup czy sosów, a także produkcji octu. Ponieważ obróbka cieplna usuwa z piwa alkohol, potrawami na jego bazie można się spokojnie delektować. Karol przygotuje dziś polewkę piwną z serem i jabłkami, pieczoną tołpygę z piwno-korzennym sosem oraz indyka w sosie piwnym z owocami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 11:15 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na ziarnku grochu - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia na kościach - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Sosy ze świeżych ziół - magazyn kulinarny - dziś, 20 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z dawnej Wisły - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Kielecczyzny - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Owoce po nalewkach - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Pieczarki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - wtorek, 21 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - środa, 22 maja 7:00 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Własnoręcznie przygotowane konserwy - magazyn kulinarny - środa, 22 maja 7:30