Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna
W skrócie: | Kucharz gości w klasztorze cysterskim w Sulejowie nad Pilicą. Karol przygotuje dziś polewkę piwną z serem i jabłkami, pieczoną tołpygę z piwno-korzennym sosem oraz indyka w sosie piwnym z owocami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 18 października za 8 dni |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz gości w klasztorze cysterskim w Sulejowie nad Pilicą. Cystersi założyli na terenie Polski liczne młyny, kuźnie wodne, huty, stawy rybne, pasieki oraz browary. Karol zatrzyma się przy tych ostatnich. Browary dostarczały ważnego składnika ówczesnej kuchni. Dzień zaczynano od polewki piwnej. Dodawano do niej miód, żółtka, ser czy korzenie. Piwa używano także do gotowania mięs i ryb, do przyprawiania zup czy sosów, a także produkcji octu. Ponieważ obróbka cieplna usuwa z piwa alkohol, potrawami na jego bazie można się spokojnie delektować. Karol przygotuje dziś polewkę piwną z serem i jabłkami, pieczoną tołpygę z piwno-korzennym sosem oraz indyka w sosie piwnym z owocami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Moja kuchnia warszawska - magazyn kulinarny - dziś, 10 października 8:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na grzybobraniu - magazyn kulinarny - dziś, 10 października 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze starego sadu - magazyn kulinarny - dziś, 10 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Polska wieprzowina na trzy sposoby - magazyn kulinarny - dziś, 10 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Chłodniki na zimny maj - magazyn kulinarny - dziś, 10 października 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Królowe cytryny - magazyn kulinarny - sobota, 11 października 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Pstrągi ze źródlanej wody - magazyn kulinarny - sobota, 11 października 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Opolszczyzny - magazyn kulinarny - sobota, 11 października 8:20 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kaszubskie przysmaki z dziczyzny - magazyn kulinarny - sobota, 11 października 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Spotkanie z trawą żubrową - magazyn kulinarny - sobota, 11 października 14:25 i 3 późniejsze emisje