Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna
| W skrócie: | Kucharz gości w klasztorze cysterskim w Sulejowie nad Pilicą. Karol przygotuje dziś polewkę piwną z serem i jabłkami, pieczoną tołpygę z piwno-korzennym sosem oraz indyka w sosie piwnym z owocami. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz gości w klasztorze cysterskim w Sulejowie nad Pilicą. Cystersi założyli na terenie Polski liczne młyny, kuźnie wodne, huty, stawy rybne, pasieki oraz browary. Karol zatrzyma się przy tych ostatnich. Browary dostarczały ważnego składnika ówczesnej kuchni. Dzień zaczynano od polewki piwnej. Dodawano do niej miód, żółtka, ser czy korzenie. Piwa używano także do gotowania mięs i ryb, do przyprawiania zup czy sosów, a także produkcji octu. Ponieważ obróbka cieplna usuwa z piwa alkohol, potrawami na jego bazie można się spokojnie delektować. Karol przygotuje dziś polewkę piwną z serem i jabłkami, pieczoną tołpygę z piwno-korzennym sosem oraz indyka w sosie piwnym z owocami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - dziś, 13 grudnia 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Kwiaty czarnego bzu - magazyn kulinarny - dziś, 13 grudnia 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Cuda, czyli ciasta na kiju - magazyn kulinarny - dziś, 13 grudnia 7:50 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Golonka inaczej - magazyn kulinarny - dziś, 13 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Hałuszki podlaskie - magazyn kulinarny - dziś, 13 grudnia 14:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe grzybowniczki - magazyn kulinarny - dziś, 13 grudnia 15:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennej maliny - magazyn kulinarny - dziś, 13 grudnia 21:45
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe kluski z serem - magazyn kulinarny - niedziela, 14 grudnia 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ciasta z ognia - magazyn kulinarny - niedziela, 14 grudnia 12:10
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki zdrowe i smaczne - magazyn kulinarny - niedziela, 14 grudnia 17:10
