Okrasa łamie przepisy: Spotkanie z trawą żubrową

Okrasa łamie przepisy: Spotkanie z trawą żubrową

magazyn kulinarny Polska 2025   b.o.
W skrócie:Karol Okrasa odwiedza okolice Puszczy Białowieskiej. Wśród dań, które zaproponuje kucharz, znajdą się: smażony kalafior z aromatycznym masłem i bobem czy indycze kotleciki z glazurowaną marchewką.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
sobota, 11 października
pojutrze
14:25 TVP 1 (z napisami)
poniedziałek, 13 października
za 4 dni
11:50 TVP 2 (z napisami)
sobota, 18 października
za 9 dni
15:25 TVP Polonia (z napisami)
środa, 22 października
za 13 dni
7:00 TVP Polonia

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa odwiedza okolice Puszczy Białowieskiej. Postanawia przybliżyć widzom wyjątkową roślinę - turówkę wonną, znaną szerzej jako trawa żubrowa. Lubiana przez miejscowe żubry, wyróżnia się intensywnym aromatem, łączącym nuty siana, miodu, wanilii i anyżu. A wszystko dzięki obecności kumaryny. Trawa żubrowa wykorzystywana jest m.in. do aromatyzowania alkoholi, mięs i w ziołolecznictwie, jednak w naturze podlega ochronie, więc nie można zbierać jej samemu na łąkach. Suszoną, pochodzącą z specjalnych upraw, można kupić bez obaw w sklepach. Wśród dań, które zaproponuje tym razem kucharz, znajdą się: smażony kalafior z aromatycznym masłem i bobem, indycze kotleciki z glazurowaną marchewką oraz niezwykły deser z gruszek i czereśni z kremowym sosem. Wszystko to przyrządzone z dodatkiem trawy żubrowej.

Twórcy (pokaż wszystkich)

Zobacz także