Okrasa łamie przepisy: Spotkanie z trawą żubrową
W skrócie: | Karol Okrasa odwiedza okolice Puszczy Białowieskiej. Wśród dań, które zaproponuje kucharz, znajdą się: smażony kalafior z aromatycznym masłem i bobem czy indycze kotleciki z glazurowaną marchewką. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 11 października pojutrze |
14:25 | TVP 1 (z napisami) |
poniedziałek, 13 października za 4 dni |
11:50 | TVP 2 (z napisami) |
sobota, 18 października za 9 dni |
15:25 | TVP Polonia (z napisami) |
środa, 22 października za 13 dni |
7:00 | TVP Polonia |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa odwiedza okolice Puszczy Białowieskiej. Postanawia przybliżyć widzom wyjątkową roślinę - turówkę wonną, znaną szerzej jako trawa żubrowa. Lubiana przez miejscowe żubry, wyróżnia się intensywnym aromatem, łączącym nuty siana, miodu, wanilii i anyżu. A wszystko dzięki obecności kumaryny. Trawa żubrowa wykorzystywana jest m.in. do aromatyzowania alkoholi, mięs i w ziołolecznictwie, jednak w naturze podlega ochronie, więc nie można zbierać jej samemu na łąkach. Suszoną, pochodzącą z specjalnych upraw, można kupić bez obaw w sklepach. Wśród dań, które zaproponuje tym razem kucharz, znajdą się: smażony kalafior z aromatycznym masłem i bobem, indycze kotleciki z glazurowaną marchewką oraz niezwykły deser z gruszek i czereśni z kremowym sosem. Wszystko to przyrządzone z dodatkiem trawy żubrowej.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Pstrągi ze źródlanej wody - magazyn kulinarny - dziś, 9 października 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko z gryki - magazyn kulinarny - dziś, 9 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Na ryby do Rybna - magazyn kulinarny - dziś, 9 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne sałatki z grilla - magazyn kulinarny - dziś, 9 października 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Moja kuchnia warszawska - magazyn kulinarny - piątek, 10 października 8:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na grzybobraniu - magazyn kulinarny - piątek, 10 października 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze starego sadu - magazyn kulinarny - piątek, 10 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Polska wieprzowina na trzy sposoby - magazyn kulinarny - piątek, 10 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Chłodniki na zimny maj - magazyn kulinarny - piątek, 10 października 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Królowe cytryny - magazyn kulinarny - sobota, 11 października 7:15