Okrasa łamie przepisy: Smak czarnej porzeczki
W skrócie: | Kucharz odwiedzi plantację czarnej porzeczki na malowniczym Roztoczu. Przyrządzi kebab z jagnięciny z surówką z dodatkiem tego owocu. Pojawią się też pulpety z karpia. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 9 sierpnia za 9 dni |
15:25 | TVP Polonia (z napisami) |
środa, 13 sierpnia za 13 dni |
7:00 | TVP Polonia (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Prowadzący odwiedzi plantację czarnej porzeczki na malowniczym Roztoczu nieopodal Zamościa. Zaprezentuje prozdrowotne właściwości tych owoców, które nadają się zarówno do dań mięsnych, rybnych, jak i deserów. Przyrządzi kebab z jagnięciny podany w chlebku pita wraz z ciepłą surówką z czerwonej kapusty i czarnej porzeczki, pulpety z karpia i sandacza z kiszoną kapustą oraz miodowym sosem z czarnej porzeczki oraz chrupiącego sandacza z ziemniakami w maśle z curry i zimnym sosem z czarnej porzeczki z orientalnymi przyprawami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Od żniw do chleba - magazyn kulinarny - dziś, 31 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Powrót topinamburu na polski stół - magazyn kulinarny - dziś, 31 lipca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Podlaskie pierogi z serem - magazyn kulinarny - piątek, 1 sierpnia 11:35
- Okrasa łamie przepisy: Jeżyny na polskim talerzu - magazyn kulinarny - piątek, 1 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe kluski z serem - magazyn kulinarny - piątek, 1 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Na ryby do Gdańska - magazyn kulinarny - piątek, 1 sierpnia 18:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Buraczane trio - magazyn kulinarny - piątek, 1 sierpnia 19:05 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Sery z Żuław - magazyn kulinarny - sobota, 2 sierpnia 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Wszystko z gryki - magazyn kulinarny - sobota, 2 sierpnia 7:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Czas na jajka - magazyn kulinarny - sobota, 2 sierpnia 8:00 i 1 późniejsza emisja