Okrasa łamie przepisy: Święto ziemniaka
W skrócie: | Karol Okrasa udaje się do Muzeum Wsi Radomskiej, gdzie co roku odbywa się Festiwal Ziemniaka. Kucharz przedstawi swoje propozycje potraw, m.in. zapiekankę z tartych ziemniaków i żeberek. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa udaje się do Muzeum Wsi Radomskiej, gdzie co roku odbywa się festiwal Święto ziemniaka. Choć rośliny te aż do początku XIX wieku były niemal nieobecne w kuchni polskiej, dziś nie sposób sobie wyobrazić bez nich jakichkolwiek dań. Kucharz spotka się z kołem gospodyń wiejskich ze wsi Zaława, które przedstawią mu swoje trepy ziemniaczane, czyli rodzaj pyz z tartych ziemniaków. Karol z kolei przedstawi widzom swoje propozycje - zapiekankę z tartych ziemniaków i żeberek, śledzia z marynowaną cebulą z sosem jajecznym oraz wędzonym purée ziemniaczanym, a także pikantne orientalne curry ze swojskimi ziemniaczkami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - dziś, 18 września 17:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Ser, wino i to coś - magazyn kulinarny - dziś, 18 września 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o forszmaku - magazyn kulinarny - dziś, 18 września 19:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Opolszczyzny - magazyn kulinarny - piątek, 19 września 8:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich - magazyn kulinarny - piątek, 19 września 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - piątek, 19 września 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kulinarne wspomnienia z dzieciństwa w PGR - magazyn kulinarny - piątek, 19 września 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew - magazyn kulinarny - piątek, 19 września 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia pachnąca serem - magazyn kulinarny - sobota, 20 września 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniany agrest i porzeczki - magazyn kulinarny - sobota, 20 września 7:45 i 1 późniejsza emisja