Okrasa łamie przepisy: Smaki Trójmiasta
W skrócie: | Kucharz otrzyma od właściciela kutra ryby, które posłużą do przygotowania potraw. Pierwszą propozycją będzie sałatka, drugą - parzona w ziołach troć bałtycka z sosem typu holenderskiego. |
---|
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz spotka się na plaży w Sopocie z właścicielem kutra, Rafałem. Przekaże on ryby, które posłużą do przygotowania potraw w otoczeniu gdańskiej Starówki oraz stoczni. Na koniec Karol odwiedzi byłego marynarza, który działa na rzecz utworzenia na Pomorzu rowerowych szlaków winiarskich. Pierwszą propozycją będzie sałatka w stylu Cezar, ale zamiast kurczaka znajdą się w niej morskie ryby. Druga to delikatnie parzona w ziołach troć bałtycka z sosem typu holenderskiego na bazie kaszubskiego wina.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Ser, wino i to coś - magazyn kulinarny - dziś, 19 września 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o forszmaku - magazyn kulinarny - dziś, 19 września 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Opolszczyzny - magazyn kulinarny - dziś, 19 września 8:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich - magazyn kulinarny - dziś, 19 września 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nowa kuchnia kujawska - magazyn kulinarny - dziś, 19 września 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kulinarne wspomnienia z dzieciństwa w PGR - magazyn kulinarny - dziś, 19 września 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew - magazyn kulinarny - dziś, 19 września 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia pachnąca serem - magazyn kulinarny - sobota, 20 września 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniany agrest i porzeczki - magazyn kulinarny - sobota, 20 września 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Suflet z ogniska - magazyn kulinarny - sobota, 20 września 8:20 i 1 późniejsza emisja