Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Przetwory ze śliwki węgierki
W skrócie: | Kucharz spotyka się z kolegą po fachu, który znany jest ze swoich przetworów ze śliwek węgierek. Ta stara odmiana pochodzi prawdopodobnie z Azji Mniejszej, a do Polski trafiła w XVII w. z Węgier. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Znany kucharz spotyka się z kolegą po fachu, który słynie z przygotowywania ciekawych przetworów ze śliwek węgierek. Ta stara odmiana pochodzi prawdopodobnie z Azji Mniejszej, a do Polski trafiła w XVII wieku z Węgier, skąd wzięła swoją nazwę. Chodzą słuchy, że były to ulubione owoce króla Stanisława Augusta Poniatowskiego i często pojawiały się na stole podczas słynnych obiadów czwartkowych. Można z nich również wyczarować wspaniałe przetwory - powidła, konfitury, dżemy, sosy czy marynaty i korzystać z nich w sezonie jesienno-zimowym. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest aż tak pracochłonne. Znajomy Karola Okrasy zdradzi sprytny sposób na konfiturę ze śliwek "dla leniwych". Kucharze przyrządzą także razem marynowane w śliwkach, wcześniej podwędzone, a później upieczone żeberka podane z pikantną konfiturą. Drugą propozycją będą karmelizowane śliwki z ciepłym, kawowym koglem-moglem. Następnie w menu pojawi się pieczony na desce łosoś, w śliwkowej marynacie, podany z sałatką ze śliwek i cykorii.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Mięczaki na polskim stole - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 7:30 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Mniej cukru, więcej zdrowia - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 14:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 15:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 16:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Placki ziemniaczane - magazyn kulinarny - dziś, 27 kwietnia 22:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Nowy sezon grillowy - magazyn kulinarny - niedziela, 28 kwietnia 7:25
- Okrasa łamie przepisy: Zimowe grzybobranie - magazyn kulinarny - niedziela, 28 kwietnia 7:50 i 1 późniejsza emisja