Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Przetwory ze śliwki węgierki
W skrócie: | Kucharz spotyka się z kolegą po fachu, który znany jest ze swoich przetworów ze śliwek węgierek. Ta stara odmiana pochodzi prawdopodobnie z Azji Mniejszej, a do Polski trafiła w XVII w. z Węgier. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 4 września za 11 dni |
17:10 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Znany kucharz spotyka się z kolegą po fachu, który słynie z przygotowywania ciekawych przetworów ze śliwek węgierek. Ta stara odmiana pochodzi prawdopodobnie z Azji Mniejszej, a do Polski trafiła w XVII wieku z Węgier, skąd wzięła swoją nazwę. Chodzą słuchy, że były to ulubione owoce króla Stanisława Augusta Poniatowskiego i często pojawiały się na stole podczas słynnych obiadów czwartkowych. Można z nich również wyczarować wspaniałe przetwory - powidła, konfitury, dżemy, sosy czy marynaty i korzystać z nich w sezonie jesienno-zimowym. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest aż tak pracochłonne. Znajomy Karola Okrasy zdradzi sprytny sposób na konfiturę ze śliwek "dla leniwych". Kucharze przyrządzą także razem marynowane w śliwkach, wcześniej podwędzone, a później upieczone żeberka podane z pikantną konfiturą. Drugą propozycją będą karmelizowane śliwki z ciepłym, kawowym koglem-moglem. Następnie w menu pojawi się pieczony na desce łosoś, w śliwkowej marynacie, podany z sałatką ze śliwek i cykorii.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia majonezu - magazyn kulinarny - dziś, 24 sierpnia 7:25
- Okrasa łamie przepisy: Na żuławskim szlaku - magazyn kulinarny - dziś, 24 sierpnia 8:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kurczak w trzech odsłonach - magazyn kulinarny - dziś, 24 sierpnia 11:55
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - dziś, 24 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze Starych Jabłonek - magazyn kulinarny - poniedziałek, 25 sierpnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Bieszczadzkie inspiracje - magazyn kulinarny - poniedziałek, 25 sierpnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnej porzeczki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 25 sierpnia 11:15
- Okrasa łamie przepisy: Obiad z resztek - magazyn kulinarny - poniedziałek, 25 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Mielone, ale rybne - magazyn kulinarny - poniedziałek, 25 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Żołnierskie dzieje ziemniaka - magazyn kulinarny - poniedziałek, 25 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja