Okrasa łamie przepisy: Powszednia, choć niezwykła mąka
W skrócie: | Nasi przodkowie używali mąki już prawie 30 tysięcy lat temu. Powstają z niej podstawowe produkty spożywcze. Kucharz przygotuje między innymi pikantny drożdżowy placek z kapustą i grzybami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 20 maja za 12 dni |
19:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Znaleziska archeologiczne wskazują, że nasi prehistoryczni przodkowie używali mąki już prawie 30 tysięcy lat temu. Powstają z niej podstawowe produkty spożywcze takie jak pieczywo, makarony i kluski, ale także słodkie wypieki. Karol przygotuje dziś pikantny, drożdżowy placek z kapustą i grzybami, słodkie lane placki z owocami oraz kluski prażuchy z mąki typu graham podane z prażonym na patelni łososiem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Gęś w czereśniach - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Minikiwi nowość na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 16:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Blisko do talerza - magazyn kulinarny - dziś, 8 maja 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Chłodniki na zimny maj - magazyn kulinarny - piątek, 9 maja 11:35 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Tradycyjne polskie oleje - magazyn kulinarny - piątek, 9 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - piątek, 9 maja 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - piątek, 9 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja