Okrasa łamie przepisy: Kaszubskie żytnie pieczywo
W skrócie: | Karol odwiedzi Chmielno nad jeziorem Kłodno na Kaszubach. Opowie widzom o żytnim chlebie. Spotka się z panem Jankiem, który w miejscowej piekarni przygotowuje go według receptury swojej babci. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
niedziela, 12 października pojutrze |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
niedziela, 19 października za 9 dni |
7:45 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Tym razem Karol odwiedzi Chmielno nad jeziorem Kłodno na Kaszubach. Opowie widzom o kaszubskim żytnim chlebie. Spotka się z panem Jankiem, który w miejscowej piekarni przygotowuje go według receptury swojej babci. Następnie kucharz wykorzysta podarowane przez niego chlebowe ciasto do przyrządzenia swoich potraw. Będzie mięso zapiekane w cieście chlebowym z grzybami, ruchanki, czyli placki z ciasta żytniego z łososiem i sosem z kiszonego ogórka, a na koniec hamburger buraczany z siemieniem lnianym i fasolą.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne sałatki z grilla - magazyn kulinarny - dziś, 10 października 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Moja kuchnia warszawska - magazyn kulinarny - dziś, 10 października 8:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na grzybobraniu - magazyn kulinarny - dziś, 10 października 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze starego sadu - magazyn kulinarny - dziś, 10 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Polska wieprzowina na trzy sposoby - magazyn kulinarny - dziś, 10 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Chłodniki na zimny maj - magazyn kulinarny - dziś, 10 października 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Królowe cytryny - magazyn kulinarny - sobota, 11 października 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Pstrągi ze źródlanej wody - magazyn kulinarny - sobota, 11 października 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Opolszczyzny - magazyn kulinarny - sobota, 11 października 8:20 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kaszubskie przysmaki z dziczyzny - magazyn kulinarny - sobota, 11 października 12:00 i 2 późniejsze emisje