x
Okrasa łamie przepisy: Kaszubskie żytnie pieczywo

Okrasa łamie przepisy: Kaszubskie żytnie pieczywo

magazyn kulinarny Polska 2019   b.o.
W skrócie:Karol odwiedzi Chmielno nad jeziorem Kłodno na Kaszubach. Opowie widzom o żytnim chlebie. Spotka się z panem Jankiem, który w miejscowej piekarni przygotowuje go według receptury swojej babci.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Tym razem Karol odwiedzi Chmielno nad jeziorem Kłodno na Kaszubach. Opowie widzom o kaszubskim żytnim chlebie. Spotka się z panem Jankiem, który w miejscowej piekarni przygotowuje go według receptury swojej babci. Następnie kucharz wykorzysta podarowane przez niego chlebowe ciasto do przyrządzenia swoich potraw. Będzie mięso zapiekane w cieście chlebowym z grzybami, ruchanki, czyli placki z ciasta żytniego z łososiem i sosem z kiszonego ogórka, a na koniec hamburger buraczany z siemieniem lnianym i fasolą.

Twórcy (pokaż wszystkich)