Okrasa łamie przepisy: Ryby z owocami, czyli pstrąg w truskawkach
W skrócie: | W przeszłości w Polsce popularne były połączenia ryb z owocami. Pierwszą propozycją kucharza w programie będzie smażony filet z pstrąga podany z sałatką ze świeżych truskawek i cebuli. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 21 czerwca jutro |
7:35 | TVP Kobieta (z napisami) |
poniedziałek, 23 czerwca za 3 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
wtorek, 24 czerwca za 4 dni |
7:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa tym razem przygotuje dla widzów ryby z owocami. Współcześnie preferujemy smażone ryby w panierce, jednak w przeszłości w Polsce popularne były połączenia ryb z owocami, o czym świadczą tradycyjne dania, takie jak karp w szarym sosie z rodzynkami, cieszący się popularnością zwłaszcza w Wielkopolsce podczas Bożego Narodzenia. Ponad trzysta lat temu nasi przodkowie potrafili łączyć owoce z rybami równie dobrze jak współcześni szefowie kuchni. W wielu krajach, takich jak Chiny, Tajlandia czy państwa Ameryki Południowej, owoce, m.in. cytryny, pomarańcze, mango czy arbuzy, są powszechnie dodawane do rybnych dań. Pierwszą propozycją kucharza w programie będzie smażony filet z pstrąga z sałatką ze świeżych truskawek i cebuli. Kolejna to polędwica z dorsza z konfiturą ananasowo-pomidorową, serwowana z lanymi kluseczkami z czosnkiem niedźwiedzim i sosem pomidorowym. Ostatnia to śledź podany na placuszkach "fajerczakach" z konfiturą z jabłek i cebuli.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Chłodniki na zimny maj - magazyn kulinarny - dziś, 20 czerwca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki - magazyn kulinarny - dziś, 20 czerwca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy - magazyn kulinarny - dziś, 20 czerwca 11:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia mazurska - magazyn kulinarny - dziś, 20 czerwca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe kluski z serem - magazyn kulinarny - dziś, 20 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne smardze - magazyn kulinarny - dziś, 20 czerwca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - dziś, 20 czerwca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Tajemnice domowej kiełbasy - magazyn kulinarny - sobota, 21 czerwca 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia bez mleka - magazyn kulinarny - sobota, 21 czerwca 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia orawska - magazyn kulinarny - sobota, 21 czerwca 12:00