Okrasa łamie przepisy: Ryby z owocami, czyli pstrąg w truskawkach
W skrócie: | W przeszłości w Polsce popularne były połączenia ryb z owocami. Pierwszą propozycją kucharza w programie będzie smażony filet z pstrąga podany z sałatką ze świeżych truskawek i cebuli. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 9 sierpnia dziś |
17:10 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa tym razem przygotuje dla widzów ryby z owocami. Współcześnie preferujemy smażone ryby w panierce, jednak w przeszłości w Polsce popularne były połączenia ryb z owocami, o czym świadczą tradycyjne dania, takie jak karp w szarym sosie z rodzynkami, cieszący się popularnością zwłaszcza w Wielkopolsce podczas Bożego Narodzenia. Ponad trzysta lat temu nasi przodkowie potrafili łączyć owoce z rybami równie dobrze jak współcześni szefowie kuchni. W wielu krajach, takich jak Chiny, Tajlandia czy państwa Ameryki Południowej, owoce, m.in. cytryny, pomarańcze, mango czy arbuzy, są powszechnie dodawane do rybnych dań. Pierwszą propozycją kucharza w programie będzie smażony filet z pstrąga z sałatką ze świeżych truskawek i cebuli. Kolejna to polędwica z dorsza z konfiturą ananasowo-pomidorową, serwowana z lanymi kluseczkami z czosnkiem niedźwiedzim i sosem pomidorowym. Ostatnia to śledź podany na placuszkach "fajerczakach" z konfiturą z jabłek i cebuli.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Na kiszkę do Supraśla - magazyn kulinarny - niedziela, 10 sierpnia 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Ekologiczne nowalijki - magazyn kulinarny - niedziela, 10 sierpnia 8:05 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na żuławskim szlaku - magazyn kulinarny - niedziela, 10 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Indyk inaczej - magazyn kulinarny - niedziela, 10 sierpnia 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Perliczka na nowo odkryta - magazyn kulinarny - poniedziałek, 11 sierpnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby z jeziora Wdzydze - magazyn kulinarny - poniedziałek, 11 sierpnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 11 sierpnia 11:15 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na letnie dni - magazyn kulinarny - poniedziałek, 11 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Piąta ćwiartka - magazyn kulinarny - poniedziałek, 11 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kapłony w Wilanowie - magazyn kulinarny - poniedziałek, 11 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja