Okrasa łamie przepisy: Ryby z owocami, czyli pstrąg w truskawkach
W skrócie: | W przeszłości w Polsce popularne były połączenia ryb z owocami. Pierwszą propozycją kucharza w programie będzie smażony filet z pstrąga podany z sałatką ze świeżych truskawek i cebuli. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
wtorek, 14 października za 12 dni |
19:15 | TVP Rozrywka |
środa, 15 października za 13 dni |
7:45 | TVP Rozrywka |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa tym razem przygotuje dla widzów ryby z owocami. Współcześnie preferujemy smażone ryby w panierce, jednak w przeszłości w Polsce popularne były połączenia ryb z owocami, o czym świadczą tradycyjne dania, takie jak karp w szarym sosie z rodzynkami, cieszący się popularnością zwłaszcza w Wielkopolsce podczas Bożego Narodzenia. Ponad trzysta lat temu nasi przodkowie potrafili łączyć owoce z rybami równie dobrze jak współcześni szefowie kuchni. W wielu krajach, takich jak Chiny, Tajlandia czy państwa Ameryki Południowej, owoce, m.in. cytryny, pomarańcze, mango czy arbuzy, są powszechnie dodawane do rybnych dań. Pierwszą propozycją kucharza w programie będzie smażony filet z pstrąga z sałatką ze świeżych truskawek i cebuli. Kolejna to polędwica z dorsza z konfiturą ananasowo-pomidorową, serwowana z lanymi kluseczkami z czosnkiem niedźwiedzim i sosem pomidorowym. Ostatnia to śledź podany na placuszkach "fajerczakach" z konfiturą z jabłek i cebuli.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Smak zapomnianych łojoków - magazyn kulinarny - dziś, 2 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennej maliny - magazyn kulinarny - dziś, 2 października 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na stole biskupa Krasickiego - magazyn kulinarny - dziś, 2 października 18:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Polskie wędzonki - magazyn kulinarny - dziś, 2 października 19:05 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Trójmiasta - magazyn kulinarny - piątek, 3 października 8:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnego czosnku - magazyn kulinarny - piątek, 3 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Trzy razy ziemniaki - magazyn kulinarny - piątek, 3 października 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Różne oblicza kaczki - magazyn kulinarny - piątek, 3 października 18:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Białe sosy - magazyn kulinarny - piątek, 3 października 19:05 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Minikiwi nowość na talerzu - magazyn kulinarny - sobota, 4 października 7:10