Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich
W skrócie: | Karol Okrasa wyrusza o świcie w Bory Tucholskie, by znaleźć produkty do swoich dań. Będą to: zupa z grzybów z dynią, śledzie z podgrzybkami i cebulą oraz fileciki z indyka z grzybami leśnymi i serem. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 30 sierpnia za 12 dni |
17:10 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Według szacunków około 80 procent naszych rodaków chociaż raz w swoim życiu brało udział w grzybobraniu, z czego ponad połowa robi to w miarę regularnie. Przeciętne polskie gospodarstwo domowe zbiera od 26 do 30 kilogramów grzybów rocznie. Choć panuje obiegowa opinia, że grzyby są ciężkostrawne i nie zawierają składników odżywczych, to współczesna dietetyka łamie ten stereotyp informacjami o dobrze przyswajalnym białku i licznych mikroelementach. Karol Okrasa wyrusza zatem o świcie w Bory Tucholskie, by znaleźć produkty do swoich pysznych dań. Będą to: zupa ze świeżo zebranych grzybów z dynią, śledzie z marynowanymi podgrzybkami i cebulą oraz fileciki z indyka z pieczonymi grzybami leśnymi i serem z niebieską pleśnią.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Smażenie powideł - magazyn kulinarny - dziś, 18 sierpnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 18 sierpnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - dziś, 18 sierpnia 11:15 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: W pomidorowym królestwie - magazyn kulinarny - dziś, 18 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kiszona kapusta - zdrowie z beczki - magazyn kulinarny - dziś, 18 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka i borówki - magazyn kulinarny - wtorek, 19 sierpnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby na leśny sposób - magazyn kulinarny - wtorek, 19 sierpnia 17:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Nieznany burak cukrowy - magazyn kulinarny - wtorek, 19 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Powszednia, choć niezwykła mąka - magazyn kulinarny - środa, 20 sierpnia 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Minikiwi nowość na talerzu - magazyn kulinarny - środa, 20 sierpnia 12:00