Okrasa łamie przepisy: Wiosenne smardze
W skrócie: | Smardze od wieków królowały u nas zarówno na stołach szlacheckich, jak i chłopskich. Są cenione przez szefów kuchni. Karol Okrasa przygotuje z nimi wiosenną tartę oraz kebab z karkówki wieprzowej. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 14 czerwca dziś |
7:35 | TVP Kobieta (z napisami) |
piątek, 20 czerwca za 6 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
poniedziałek, 23 czerwca za 9 dni |
7:10 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Smardze to grzyby, które pojawiają się wczesną wiosną. Choć w Polsce są rzadkie i pod ochroną, to można je pozyskiwać z ogrodów lub upraw. Ich smak jest ceniony niemal na całym świecie. Od wieków królowały u nas zarówno na stołach szlacheckich, jak i chłopskich. Są wykorzystywane przez najbardziej renomowanych szefów kuchni w wielu krajach, ponieważ doskonale komponują się z różnego rodzaju daniami. Karol Okrasa przygotuje dzisiaj smażone smardze z pesto z czosnku niedźwiedziego podane na czosnkowym placku. Drugą propozycją będzie wiosenna tarta ze smardzami, szparagami i czosnkiem niedźwiedzim. Trzecie danie to kebab z karkówki wieprzowej, duszonej ze smardzami z sosem jogurtowym i sałatką z czerwonej cebuli i granatu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia z leśnych nasion - magazyn kulinarny - dziś, 14 czerwca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka - magazyn kulinarny - dziś, 14 czerwca 14:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Polskie wędzonki - magazyn kulinarny - dziś, 14 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z owocami, czyli pstrąg w truskawkach - magazyn kulinarny - dziś, 14 czerwca 21:45 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Obiad w jednym termosie - magazyn kulinarny - niedziela, 15 czerwca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Tajemnice domowej kiełbasy - magazyn kulinarny - niedziela, 15 czerwca 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewska kuchnia myśliwska - magazyn kulinarny - niedziela, 15 czerwca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki - magazyn kulinarny - niedziela, 15 czerwca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Patelnia z ogniska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze starego sadu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 16 czerwca 7:45