Okrasa łamie przepisy: Wiosenne smardze
W skrócie: | Smardze od wieków królowały u nas zarówno na stołach szlacheckich, jak i chłopskich. Są cenione przez szefów kuchni. Karol Okrasa przygotuje z nimi wiosenną tartę oraz kebab z karkówki wieprzowej. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Smardze to grzyby, które pojawiają się wczesną wiosną. Choć w Polsce są rzadkie i pod ochroną, to można je pozyskiwać z ogrodów lub upraw. Ich smak jest ceniony niemal na całym świecie. Od wieków królowały u nas zarówno na stołach szlacheckich, jak i chłopskich. Są wykorzystywane przez najbardziej renomowanych szefów kuchni w wielu krajach, ponieważ doskonale komponują się z różnego rodzaju daniami. Karol Okrasa przygotuje dzisiaj smażone smardze z pesto z czosnku niedźwiedziego podane na czosnkowym placku. Drugą propozycją będzie wiosenna tarta ze smardzami, szparagami i czosnkiem niedźwiedzim. Trzecie danie to kebab z karkówki wieprzowej, duszonej ze smardzami z sosem jogurtowym i sałatką z czerwonej cebuli i granatu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Czas na jajka - magazyn kulinarny - dziś, 3 sierpnia 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Schabowy z kością na grill - magazyn kulinarny - dziś, 3 sierpnia 8:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Szczupak nad Jeziorakiem - magazyn kulinarny - dziś, 3 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Z żuławskiego mleka - magazyn kulinarny - dziś, 3 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Na ryby do Gdańska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 sierpnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Buraczane trio - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 sierpnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia śląska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 sierpnia 11:15 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Talerz bieszczadzkiego leśnika - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Z łąki i z warzywnika - magazyn kulinarny - poniedziałek, 4 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja