Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach
| W skrócie: | Kucharz przybliży widzom dorsza w różnych formach - świeżego, solonego i wędzonego. Przygotuje między innymi kawałki ryby zapieczone w cieście naleśnikowym oraz bigos. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| środa, 3 grudnia pojutrze |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Dzisiaj ryby są bez problemu dostępne w całym kraju. Sto lat temu mieszkańcy gór mogli tylko pomarzyć o świeżym dorszu, za to doskonale znali jego soloną i suszoną wersję zwaną sztokfiszem. Kucharz przybliży widzom dorsza w różnych formach - świeżego, solonego, wędzonego - obecnego w beskidzkiej tradycji kulinarnej. Przygotuje kawałki dorsza zapieczone w cieście naleśnikowym z kapustą kiszoną i porem, bigos z ziemniakami, cebulą, wędzonym boczkiem i solonym dorszem oraz omlet z ziemniakami i wędzonym dorszem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Perliczka na nowo odkryta - magazyn kulinarny - dziś, 1 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew - magazyn kulinarny - dziś, 1 grudnia 21:50
- Okrasa łamie przepisy: W krzyżackiej kuchni - magazyn kulinarny - wtorek, 2 grudnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia zachodnich Mazur - magazyn kulinarny - wtorek, 2 grudnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Suszone wspomnienia z Borów Tucholskich - magazyn kulinarny - wtorek, 2 grudnia 14:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia płynąca maślanką - magazyn kulinarny - wtorek, 2 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Dawne ziarna na talerzu - magazyn kulinarny - wtorek, 2 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kapłony w Wilanowie - magazyn kulinarny - wtorek, 2 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Fasole zamiast ziemniaka - magazyn kulinarny - środa, 3 grudnia 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Podlasie pachnące serem - magazyn kulinarny - środa, 3 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
