x
Okrasa łamie przepisy: Z łąki i z warzywnika

Okrasa łamie przepisy: Z łąki i z warzywnika

magazyn kulinarny Polska   b.o.
W skrócie:Wizyta w skansenie w Budach w Puszczy Białowieskiej, prowadzonym przez państwa Marię i Sergiusza Niczyporuków. Gospodyni zaprezentuje posiłek jadany niegdyś podczas sianokosów.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
nie znaleziono żadnej emisji

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Odwiedziny w skansenie w miejscowości Budy w Puszczy Białowieskiej, prowadzonym przez państwa Marię i Sergiusza Niczyporuków. Można tu nie tylko obejrzeć zabytkowe chaty, lecz także poznać dawne obyczaje kulinarne. Gospodarze prowadzą piękny ogród warzywny. Gospodarz programu wybierze się wraz z panem Sergiuszem na sianokosy. Świeże siano będzie im potrzebne do przygotowania pieczonych polędwiczek wieprzowych. Mięso, marynowane w ziołach i palonym sianie, podaje się z sosem z wina, ziaren kawy i czekolady. Karol przyrządzi też faszerowane cukinie oraz kwiaty cukinii pieczone ze świeżo zerwanymi z krzaka pomidorami i liśćmi selera. Pani Maria zaprezentuje tradycyjny posiłek jadany niegdyś podczas sianokosów.

Twórcy (pokaż wszystkich)

Zobacz także