Okrasa łamie przepisy: Wyprawa do wsi Skroblaki

Okrasa łamie przepisy: Wyprawa do wsi Skroblaki

magazyn kulinarny Polska 2025   b.o.
W skrócie:Karol Okrasa odwiedza Skroblaki, wioskę przy granicy z Białorusią, gdzie Katarzyna i jej siostra prowadzą Koło Gospodyń Wiejskich. Mieszkańcy pielęgnują kulinarne tradycje, odtwarzając dawne przepisy.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
sobota, 20 grudnia
za 8 dni
14:25 TVP 1 (z napisami)
poniedziałek, 22 grudnia
za 10 dni
11:50 TVP 2 (z napisami)
poniedziałek, 22 grudnia
za 10 dni
18:40 TVP Rozrywka (z napisami)
wtorek, 23 grudnia
za 11 dni
7:10 TVP Rozrywka (z napisami)

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa odwiedza Skroblaki, niewielką wioskę przy granicy z Białorusią w Puszczy Knyszyńskiej, gdzie żyje już tylko garstka starszych mieszkańców. Pani Katarzyna i jej siostra Anna, chcąc ocalić lokalne kulinarne tradycje, prowadzą Koło Gospodyń Wiejskich. Odtwarzają dawne przepisy, pokazują, jak dawniej radzono sobie z niedostatkiem produktów. Dla swego gościa przygotują m.in. prostą zupę z wody po gotowaniu ziemniaków, zupę na wodzie po kiełbasie czy "tołkanicę", a on sam zaproponuje zupę na wywarze z wędzonej ryby oraz chlebową polewkę z halloumi.

Twórcy (pokaż wszystkich)