Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe
W skrócie: | Jogurt to jeden z najstarszych wynalazków kulinarnych ludzkości. Karol Okrasa przyrządzi m.in. omlet francuski z tureckim masłem i sosem jogurtowym czy kotleciki jagnięce z sosem jogurtowo-buraczanym. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 18 października za 8 dni |
21:50 | TVP ABC (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Jogurt to jeden z najstarszych wynalazków kulinarnych ludzkości. Jego wpływ na zdrowie i długowieczność jest przedmiotem badań naukowców już od ponad stu lat. Karol Okrasa udowodni, że można go jeść nie tylko na śniadanie, ale też jako doskonały dodatek wielu dań obiadowych. Kucharz przyrządzi tym razem: omlet francuski z tureckim masłem i zimnym sosem jogurtowym, pieczone buraki w orientalnej glazurze z sosem jogurtowym inspirowanym greckim "tzatziki", ale z kiszonym ogórkiem oraz smażone kotleciki jagnięce z zimnym sosem jogurtowo-buraczanym, płatkami dyni i chlebkiem pita.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Moja kuchnia warszawska - magazyn kulinarny - dziś, 10 października 8:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na grzybobraniu - magazyn kulinarny - dziś, 10 października 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze starego sadu - magazyn kulinarny - dziś, 10 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Polska wieprzowina na trzy sposoby - magazyn kulinarny - dziś, 10 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Chłodniki na zimny maj - magazyn kulinarny - dziś, 10 października 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Królowe cytryny - magazyn kulinarny - sobota, 11 października 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Pstrągi ze źródlanej wody - magazyn kulinarny - sobota, 11 października 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Opolszczyzny - magazyn kulinarny - sobota, 11 października 8:20 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kaszubskie przysmaki z dziczyzny - magazyn kulinarny - sobota, 11 października 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Spotkanie z trawą żubrową - magazyn kulinarny - sobota, 11 października 14:25 i 3 późniejsze emisje