Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe
W skrócie: | Jogurt to jeden z najstarszych wynalazków kulinarnych ludzkości. Karol Okrasa przyrządzi m.in. omlet francuski z tureckim masłem i sosem jogurtowym czy kotleciki jagnięce z sosem jogurtowo-buraczanym. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Jogurt to jeden z najstarszych wynalazków kulinarnych ludzkości. Jego wpływ na zdrowie i długowieczność jest przedmiotem badań naukowców już od ponad stu lat. Karol Okrasa udowodni, że można go jeść nie tylko na śniadanie, ale też jako doskonały dodatek wielu dań obiadowych. Kucharz przyrządzi tym razem: omlet francuski z tureckim masłem i zimnym sosem jogurtowym, pieczone buraki w orientalnej glazurze z sosem jogurtowym inspirowanym greckim "tzatziki", ale z kiszonym ogórkiem oraz smażone kotleciki jagnięce z zimnym sosem jogurtowo-buraczanym, płatkami dyni i chlebkiem pita.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Z paleniska i z fajerki - magazyn kulinarny - dziś, 22 sierpnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia orawska - magazyn kulinarny - dziś, 22 sierpnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Zimne ryby na Biebrzy - magazyn kulinarny - dziś, 22 sierpnia 11:35 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Indyk inaczej - magazyn kulinarny - dziś, 22 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Bieszczadzkie inspiracje - magazyn kulinarny - dziś, 22 sierpnia 17:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka ze Starych Jabłonek - magazyn kulinarny - dziś, 22 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W klasztornym garnku - magazyn kulinarny - sobota, 23 sierpnia 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Jabłka i borówki - magazyn kulinarny - sobota, 23 sierpnia 7:35
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia majonezu - magazyn kulinarny - sobota, 23 sierpnia 8:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Piąta ćwiartka - magazyn kulinarny - sobota, 23 sierpnia 12:00