Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe
| W skrócie: | Jogurt to jeden z najstarszych wynalazków kulinarnych ludzkości. Karol Okrasa przyrządzi m.in. omlet francuski z tureckim masłem i sosem jogurtowym czy kotleciki jagnięce z sosem jogurtowo-buraczanym. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Jogurt to jeden z najstarszych wynalazków kulinarnych ludzkości. Jego wpływ na zdrowie i długowieczność jest przedmiotem badań naukowców już od ponad stu lat. Karol Okrasa udowodni, że można go jeść nie tylko na śniadanie, ale też jako doskonały dodatek wielu dań obiadowych. Kucharz przyrządzi tym razem: omlet francuski z tureckim masłem i zimnym sosem jogurtowym, pieczone buraki w orientalnej glazurze z sosem jogurtowym inspirowanym greckim "tzatziki", ale z kiszonym ogórkiem oraz smażone kotleciki jagnięce z zimnym sosem jogurtowo-buraczanym, płatkami dyni i chlebkiem pita.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy pięknie podane - magazyn kulinarny - dziś, 1 grudnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: W krainie papryki - magazyn kulinarny - dziś, 1 grudnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Cuda, czyli ciasta na kiju - magazyn kulinarny - dziś, 1 grudnia 11:50 i 6 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Soczewiaki, czyli soczewica na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 1 grudnia 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zamorski indyk - magazyn kulinarny - dziś, 1 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: W krzyżackiej kuchni - magazyn kulinarny - dziś, 1 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Perliczka na nowo odkryta - magazyn kulinarny - dziś, 1 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew - magazyn kulinarny - dziś, 1 grudnia 21:50
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia zachodnich Mazur - magazyn kulinarny - wtorek, 2 grudnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Suszone wspomnienia z Borów Tucholskich - magazyn kulinarny - wtorek, 2 grudnia 14:25 i 2 późniejsze emisje
