Okrasa łamie przepisy: Zimne sosy jogurtowe
W skrócie: | Jogurt to jeden z najstarszych wynalazków kulinarnych ludzkości. Karol Okrasa przyrządzi m.in. omlet francuski z tureckim masłem i sosem jogurtowym czy kotleciki jagnięce z sosem jogurtowo-buraczanym. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
poniedziałek, 26 maja za 13 dni |
18:40 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Jogurt to jeden z najstarszych wynalazków kulinarnych ludzkości. Jego wpływ na zdrowie i długowieczność jest przedmiotem badań naukowców już od ponad stu lat. Karol Okrasa udowodni, że można go jeść nie tylko na śniadanie, ale też jako doskonały dodatek wielu dań obiadowych. Kucharz przyrządzi tym razem: omlet francuski z tureckim masłem i zimnym sosem jogurtowym, pieczone buraki w orientalnej glazurze z sosem jogurtowym inspirowanym greckim "tzatziki", ale z kiszonym ogórkiem oraz smażone kotleciki jagnięce z zimnym sosem jogurtowo-buraczanym, płatkami dyni i chlebkiem pita.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - dziś, 13 maja 16:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - dziś, 13 maja 18:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Własnoręcznie przygotowane konserwy - magazyn kulinarny - dziś, 13 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne sałatki z grilla - magazyn kulinarny - środa, 14 maja 7:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Mielone na szpadzie - magazyn kulinarny - środa, 14 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane potrawy Lubelszczyzny - magazyn kulinarny - środa, 14 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - środa, 14 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Dwa talerze w Łańsku - magazyn kulinarny - środa, 14 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Czas na szparagi - magazyn kulinarny - czwartek, 15 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie kluchy na łachu - magazyn kulinarny - czwartek, 15 maja 16:10