Okrasa łamie przepisy: W śliwkowym sadzie
W skrócie: | Śliwki to trzecie najpopularniejsze owoce w Polsce. Nadają się do kompotu, ciasta i na powidła, świetnie pasują do mięs i ryb. Medycyna ludowa wykorzystuje je w leczeniu dolegliwości pokarmowych. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Śliwki to po jabłkach i wiśniach trzecie najpopularniejsze rosnące na drzewach owoce w Polsce. Nadają się nie tylko do kompotu, ciasta czy na powidła, ale świetnie pasują również do mięs i ryb. Medycyna ludowa wykorzystuje je w leczeniu dolegliwości pokarmowych. Śliwki są dobrym źródłem potasu, magnezu, zawierają także beta-karoten, wapń i fosfor oraz dużo rozpuszczalnego błonnika. Karol przygotuje trzy potrawy: knedle ze śliwkami, ale nie gotowane, tylko smażone z sosem śliwkowym, rybę pieczoną ze śliwkami oraz pierś kurczaka z salsą z marynowanych śliwek.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Ryby morskie - magazyn kulinarny - dziś, 1 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kurki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - dziś, 1 lipca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - środa, 2 lipca 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - środa, 2 lipca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na dziko - magazyn kulinarny - środa, 2 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Pieczywo - magazyn kulinarny - środa, 2 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna o egzotycznym smaku - magazyn kulinarny - środa, 2 lipca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pyry z gzikiem i plińce z pomoćką - magazyn kulinarny - czwartek, 3 lipca 11:55
- Okrasa łamie przepisy: Pomorska jagnięcina - magazyn kulinarny - czwartek, 3 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Wieprzowina - magazyn kulinarny - czwartek, 3 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja