Okrasa łamie przepisy: W śliwkowym sadzie
| W skrócie: | Śliwki to trzecie najpopularniejsze owoce w Polsce. Nadają się do kompotu, ciasta i na powidła, świetnie pasują do mięs i ryb. Medycyna ludowa wykorzystuje je w leczeniu dolegliwości pokarmowych. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Śliwki to po jabłkach i wiśniach trzecie najpopularniejsze rosnące na drzewach owoce w Polsce. Nadają się nie tylko do kompotu, ciasta czy na powidła, ale świetnie pasują również do mięs i ryb. Medycyna ludowa wykorzystuje je w leczeniu dolegliwości pokarmowych. Śliwki są dobrym źródłem potasu, magnezu, zawierają także beta-karoten, wapń i fosfor oraz dużo rozpuszczalnego błonnika. Karol przygotuje trzy potrawy: knedle ze śliwkami, ale nie gotowane, tylko smażone z sosem śliwkowym, rybę pieczoną ze śliwkami oraz pierś kurczaka z salsą z marynowanych śliwek.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: W krzyżackiej kuchni - magazyn kulinarny - dziś, 2 grudnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Perliczka na nowo odkryta - magazyn kulinarny - dziś, 2 grudnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia zachodnich Mazur - magazyn kulinarny - dziś, 2 grudnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Suszone wspomnienia z Borów Tucholskich - magazyn kulinarny - dziś, 2 grudnia 14:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia płynąca maślanką - magazyn kulinarny - dziś, 2 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Dawne ziarna na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 2 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kapłony w Wilanowie - magazyn kulinarny - dziś, 2 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Fasole zamiast ziemniaka - magazyn kulinarny - środa, 3 grudnia 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - środa, 3 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Podlasie pachnące serem - magazyn kulinarny - środa, 3 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
