Okrasa łamie przepisy: Zapomniane potrawy Lubelszczyzny
W skrócie: | Karol Okrasa kontynuuje podróż przez Lubelszczyznę. Zaprasza widzów na spotkanie ze smakami regionu. Okazuje się, że młodzi Polacy z województwa nie znają już dawnych potraw, takich jak np. golasy. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 27 sierpnia za 7 dni |
17:10 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa kontynuuje swoją pełną kulinarnych doznań podróż przez Lubelszczyznę. Tym razem zaprasza widzów na spotkanie z zapomnianymi smakami regionu. Okazuje się, że młodzi Polacy z województwa nie znają już dawnych potraw, takich jak np. zawijasy, golasy czy psiocha. Choć wymienione nazwy brzmią obco i trudno w to uwierzyć, te dania były swego czasu przysmakami lokalnych smakoszy. Charakteryzowały się swoją prostatą. Golasy to farsz z kaszy gryczanej i ziemniaków najczęściej owinięty w liście chrzanu, natomiast psiocha to kartofle zaparzane z mąką i serwowane z odrobiną okrasy. Prowadzący przygotuje trzy dania, inspirowane kulinarną przeszłością Lubelszczyzny: psiochę z wędzoną śmietaną i serem, golasy i zawijasy na słodko.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Powszednia, choć niezwykła mąka - magazyn kulinarny - dziś, 20 sierpnia 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Nieznany burak cukrowy - magazyn kulinarny - dziś, 20 sierpnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby na leśny sposób - magazyn kulinarny - dziś, 20 sierpnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Minikiwi nowość na talerzu - magazyn kulinarny - dziś, 20 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia mazurska - magazyn kulinarny - dziś, 20 sierpnia 17:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Końska dieta, czyli owies i siano w kuchni - magazyn kulinarny - dziś, 20 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Tradycyjne polskie oleje - magazyn kulinarny - czwartek, 21 sierpnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia orawska - magazyn kulinarny - czwartek, 21 sierpnia 17:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Z paleniska i z fajerki - magazyn kulinarny - czwartek, 21 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zimne ryby na Biebrzy - magazyn kulinarny - piątek, 22 sierpnia 11:35 i 2 późniejsze emisje