Okrasa łamie przepisy: Gęś i kaczka na jednym stole
| W skrócie: | Kaczka i gęś nieczęsto goszczą na polskich stołach. Nasi przodkowie chętnie jadali mięsa tych ptaków. Karol Okrasa proponuje m.in. kołduny z gęsiną i wędzoną śmietaną oraz orientalną sałatkę z kaczki. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W badaniach przeprowadzonych jeszcze ponad 20 lat temu wyszło na jaw, że aż 70 procent dorosłych Polaków nigdy nie skosztowało gęsi. Dziś ta liczba jest większa, ale nadal kaczka i gęś nieczęsto króluje na polskich stołach. Krajanie najchętniej sięgają po wieprzowinę i kurczaka. W dawnych czasach sprawy miały się zupełnie inaczej. Nasi przodkowie chętnie jadali mięsa tych ptaków. Wiele przepisów z gęśmi i kaczkami w rolach głównych można znaleźć w bardzo starych książkach kucharskich. O tym mięsie pisał m.in. ksiądz Jędrzej Kitowicz w XVIII wieku. Z kolei w czasach PRL-u gęsi i kaczki przeważnie były produktem eksportowym. Karol Okrasa zachęca, by przypomnieć sobie, jak mięso to dobrze wkomponuje się w różne dania. W tym odcinku proponuje kołduny z gęsiną i wędzoną śmietaną, orientalną sałatkę z kaczki podawaną z warzywami i makaronem, a także zupę pieczarkową z gęsią.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Karp czy jesiotr - magazyn kulinarny - dziś, 20 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne grillowanie z nowalijkami - magazyn kulinarny - dziś, 20 listopada 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Wrapy czy zawijańce? - magazyn kulinarny - dziś, 20 listopada 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Dorsz w górach - magazyn kulinarny - dziś, 20 listopada 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Rybne kanapki - magazyn kulinarny - dziś, 20 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Inne oblicze pstrąga - magazyn kulinarny - dziś, 20 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Soczewiaki, czyli soczewica na talerzu - magazyn kulinarny - piątek, 21 listopada 8:20 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o forszmaku - magazyn kulinarny - piątek, 21 listopada 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe kluski z serem - magazyn kulinarny - piątek, 21 listopada 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Brytyjska jagnięcina po polsku - magazyn kulinarny - piątek, 21 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
