Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na dziko
W skrócie: | Karol pokaże, jak zwykłemu mięsu nadać smak dziczyzny. Przygotuje roladę z ligawy wołowej aromatyzowaną leśnymi przyprawami i sandacza pieczonego na wędzonym boczku z dzika, którego poda z grzybami. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
środa, 2 lipca jutro |
17:10 | TVP HD (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol pokaże tym razem, jak zwykłemu mięsu nadać smak dziczyzny. Kiedyś stosowano długie bejcowanie, czyli trzymanie mięsa w octowej zalewie z dodatkiem aromatycznych, kojarzących się z lasem przypraw, takich jak jałowiec. Kucharz zaprezentuje inne sposoby. Przygotuje roladę z ligawy wołowej aromatyzowaną leśnymi przyprawami i długo duszoną w sosie z czerwonego wina. Będzie także sandacz pieczony na wędzonym boczku z dzika, podany z grzybami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Pstrąg - magazyn kulinarny - dziś, 1 lipca 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Na jagody - magazyn kulinarny - dziś, 1 lipca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - dziś, 1 lipca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane mirabelki - magazyn kulinarny - dziś, 1 lipca 17:10 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Ryby morskie - magazyn kulinarny - dziś, 1 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kurki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - dziś, 1 lipca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - środa, 2 lipca 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - środa, 2 lipca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Pieczywo - magazyn kulinarny - środa, 2 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna o egzotycznym smaku - magazyn kulinarny - środa, 2 lipca 19:15 i 1 późniejsza emisja