Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na dziko
| W skrócie: | Karol pokaże, jak zwykłemu mięsu nadać smak dziczyzny. Przygotuje roladę z ligawy wołowej aromatyzowaną leśnymi przyprawami i sandacza pieczonego na wędzonym boczku z dzika, którego poda z grzybami. | 
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja | 
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol pokaże tym razem, jak zwykłemu mięsu nadać smak dziczyzny. Kiedyś stosowano długie bejcowanie, czyli trzymanie mięsa w octowej zalewie z dodatkiem aromatycznych, kojarzących się z lasem przypraw, takich jak jałowiec. Kucharz zaprezentuje inne sposoby. Przygotuje roladę z ligawy wołowej aromatyzowaną leśnymi przyprawami i długo duszoną w sosie z czerwonego wina. Będzie także sandacz pieczony na wędzonym boczku z dzika, podany z grzybami.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- 
         Karol Okrasa
        gospodarz Karol Okrasa
        gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Borów Tucholskich - magazyn kulinarny - dziś, 30 października 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Wołowina dojrzewająca - magazyn kulinarny - dziś, 30 października 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Gęś jak malowana - magazyn kulinarny - dziś, 30 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Domowe keczupy - magazyn kulinarny - dziś, 30 października 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na kaczkę do Grudziądza - magazyn kulinarny - dziś, 30 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia myśliwska - magazyn kulinarny - dziś, 30 października 19:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lawendowym wzgórzu - magazyn kulinarny - piątek, 31 października 8:20 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Jesienna dynia - magazyn kulinarny - piątek, 31 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - piątek, 31 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Pieczone kurczaki na nowo - magazyn kulinarny - piątek, 31 października 18:40 i 1 późniejsza emisja


