Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew
| W skrócie: | Prowadzący wyruszy na Pomorze, skąd opowie o brukwi. Warzywo to obecne jest w kuchniach wielu krajów. Finowie pieką ją i podają z daniami mięsnymi. Widzowie poznają przepis m.in. na zimową zupę. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| piątek, 28 listopada dziś |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Prowadzący wyruszy na Pomorze, skąd opowie o brukwi. W czasie II wojny światowej to warzywo było jednym z podstawowych produktów spożywczych. Kojarzyło się z niedostatkiem i być może dlatego potem szybko zostało zapomniane. Brukiew, znana też jako karpiel, obecna jest w kuchniach wielu krajów, a także na polskim Pomorzu. Na Kaszubach przyrządza się zupę z brukwi na gęsinie, Anglicy jedzą tradycyjną pieczeń jagnięcą z purée z brukwi, Finowie pieką ją i podają z daniami mięsnymi, a Norwegowie serwują roztartą z gotowaną marchewką i ziemniakami na święta. Karol Okrasa zaproponuje trzy dania: zimową zupę z brukwi z imbirem, placki z brukwi z wędzonym łososiem oraz filet tołpygi z podpieczoną brukwią.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Dziczyzna dla pań - magazyn kulinarny - dziś, 28 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na biwaku - magazyn kulinarny - dziś, 28 listopada 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Suszone wspomnienia z Borów Tucholskich - magazyn kulinarny - dziś, 28 listopada 8:20 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Opowieść o forszmaku - magazyn kulinarny - dziś, 28 listopada 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy pięknie podane - magazyn kulinarny - dziś, 28 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W krainie papryki - magazyn kulinarny - dziś, 28 listopada 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Żeberka na trzy sposoby - magazyn kulinarny - sobota, 29 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Mielone na szpadzie - magazyn kulinarny - sobota, 29 listopada 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Soczewiaki, czyli soczewica na talerzu - magazyn kulinarny - sobota, 29 listopada 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Polska kaszanka - magazyn kulinarny - sobota, 29 listopada 12:00
