Okrasa łamie przepisy: Zapomniana brukiew
W skrócie: | Prowadzący wyruszy na Pomorze, skąd opowie o brukwi. Warzywo to obecne jest w kuchniach wielu krajów. Finowie pieką ją i podają z daniami mięsnymi. Widzowie poznają przepis m.in. na zimową zupę. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 24 maja jutro |
7:45 | TVP Historia 2 (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Prowadzący wyruszy na Pomorze, skąd opowie o brukwi. W czasie II wojny światowej to warzywo było jednym z podstawowych produktów spożywczych. Kojarzyło się z niedostatkiem i być może dlatego potem szybko zostało zapomniane. Brukiew, znana też jako karpiel, obecna jest w kuchniach wielu krajów, a także na polskim Pomorzu. Na Kaszubach przyrządza się zupę z brukwi na gęsinie, Anglicy jedzą tradycyjną pieczeń jagnięcą z purée z brukwi, Finowie pieką ją i podają z daniami mięsnymi, a Norwegowie serwują roztartą z gotowaną marchewką i ziemniakami na święta. Karol Okrasa zaproponuje trzy dania: zimową zupę z brukwi z imbirem, placki z brukwi z wędzonym łososiem oraz filet tołpygi z podpieczoną brukwią.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Powszednia, choć niezwykła mąka - magazyn kulinarny - dziś, 23 maja 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Szybki grill - magazyn kulinarny - dziś, 23 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Ślady holenderskie na polskim stole - magazyn kulinarny - dziś, 23 maja 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Nowy polski kociołek - magazyn kulinarny - dziś, 23 maja 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Zimne ryby na Biebrzy - magazyn kulinarny - dziś, 23 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Sery z Żuław - magazyn kulinarny - dziś, 23 maja 19:15 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - noc czw./pt., 23 na 24 maja 0:30 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - piątek, 24 maja 11:35 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnej porzeczki - magazyn kulinarny - piątek, 24 maja 12:00 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Smak czarnego czosnku - magazyn kulinarny - piątek, 24 maja 16:10