Okrasa łamie przepisy: W tatarskim kociołku
W skrócie: | Karol Okrasa udaje się do Kruszynian - jednego z ostatnich rejonów, gdzie do dziś od 300 lat, od czasów panowania króla Jana III Sobieskiego, żyją Tatarzy. Odwiedza meczet i cmentarz muzułmański. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa udaje się do Kruszynian na Podlasiu - jednego z ostatnich rejonów, gdzie do dziś od ponad 300 lat, od czasów panowania króla Jana III Sobieskiego, żyją polscy Tatarzy. Odwiedza ich meczet i cmentarz muzułmański, poznaje wiarę i tradycję kulinarne. Zaprezentuje trzy przepisy inspirowane kuchnią tatarską: baraninę duszoną z kiszoną kapustą, kołduny i zapiekankę.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kaczka - magazyn kulinarny - dziś, 7 lipca 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Talerz bieszczadzkiego leśnika - magazyn kulinarny - dziś, 7 lipca 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Kwiaty czarnego bzu - magazyn kulinarny - dziś, 7 lipca 11:15
- Okrasa łamie przepisy: Cysterska kuchnia piwna - magazyn kulinarny - dziś, 7 lipca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Szczupak nad Jeziorakiem - magazyn kulinarny - dziś, 7 lipca 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Karp - magazyn kulinarny - dziś, 7 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zamorski indyk - magazyn kulinarny - dziś, 7 lipca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Własnoręcznie przygotowane konserwy - magazyn kulinarny - wtorek, 8 lipca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kolorowe oliwy smakowe - magazyn kulinarny - wtorek, 8 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Wołowina dojrzewająca - magazyn kulinarny - wtorek, 8 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja