Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia na kościach
| W skrócie: | Nasi przodkowie wiedzieli, że przy kości mięso ma najlepszy smak. Karol Okrasa przygotowuje m.in. duszone kotlety z goleni wołowej z kością oraz szybką zupę na ościach z pstrąga o orientalnej nucie. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
W dzisiejszych czasach najchętniej sięgamy po mięso pozbawione kości czy ości. Uważamy je za gorszej jakości, nadające się raczej na rosół. Nasi przodkowie wiedzieli jednak, że właśnie przy kości mięso ma najlepszy smak. Są tego świadomi również m.in. Włosi, przygotowujący słynne ossobuco, czyli potrawę ze specjalnie krojonych plastrów goleni wołowej lub cielęcej, długo duszonych z kością i szpikiem. Polscy szefowie kuchni młodszego pokolenia, zaangażowani w rodzący się w Polsce ruch zero waste, propagują wykorzystanie w gotowaniu potraw wszystkich elementów, w tym także kości. Idąc tym tropem, Karol Okrasa przygotowuje tym razem: kotlety z goleni wołowej z kością, duszone w orientalnej kapuście kiszonej; domowy makron grzybowy z sosem z pieczarek i szpiku z pieczonych kości wołowych oraz szybką zupę na ościach z pstrąga o orientalnej nucie.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Cuda, czyli ciasta na kiju - magazyn kulinarny - dziś, 10 grudnia 7:00 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Spotkanie z trawą żubrową - magazyn kulinarny - dziś, 10 grudnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Kiszona kapusta - zdrowie z beczki - magazyn kulinarny - dziś, 10 grudnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Pieczarki na trzy sposoby - magazyn kulinarny - dziś, 10 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z dawnej Wisły - magazyn kulinarny - dziś, 10 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Inne kluski śląskie - magazyn kulinarny - dziś, 10 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nieznany burak cukrowy - magazyn kulinarny - dziś, 10 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Inne gołąbki - magazyn kulinarny - czwartek, 11 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Staropolski post wigilijny - magazyn kulinarny - czwartek, 11 grudnia 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lawendowym wzgórzu - magazyn kulinarny - czwartek, 11 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
