Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny
W skrócie: | Syrop z młodych pędów sosny od wieków był używany jako lekarstwo na przeziębienia. Okazuje się, że jest przydatny w kuchni. Karol Okrasa przyrządzi z nim między innymi danie z kaczki. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Syrop z młodych pędów sosny od wieków był używany przez ludność wiejską jako uniwersalne lekarstwo na przeziębienia. Jasnozielone przyrosty z brązową, lepką łupinką zasypywano także cukrem po to, by uzyskać lecznicze nalewki. Niewiele osób wie, że z powodzeniem można sosny używać w kuchni. Karol pokaże, jak przygotować z niej syrop oraz stworzyć smakowite dania. W jego propozycjach nie zabraknie mięsa z kaczki, do którego idealnie pasuje aromatyczny, wyrazisty smak syropu z pędów sosny.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Tradycyjne polskie oleje - magazyn kulinarny - dziś, 5 października 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Królowe cytryny - magazyn kulinarny - dziś, 5 października 7:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Domowe musztardy - magazyn kulinarny - dziś, 5 października 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na dziko - magazyn kulinarny - dziś, 5 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Różne oblicza kaczki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 października 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Białe sosy - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 października 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Moja kuchnia warszawska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 października 11:45 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia dla morsa - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 października 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Indyk na polskim stole - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 października 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Patelnia z ogniska - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 października 19:15 i 1 późniejsza emisja