Okrasa łamie przepisy: Kwiaty czarnego bzu
| W skrócie: | Karol Okrasa pokaże, jak zrywać duże, białe kwiatostany czarnego bzu. Potem zabierze się do przygotowania niezwykłych potraw. Przyrządzi m.in. aromatyczne syropy oraz oryginalną potrawę z kurcząt. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| sobota, 13 grudnia jutro |
7:50 | TVP Rozrywka (z napisami) |
| niedziela, 14 grudnia pojutrze |
7:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Początek czerwca to czas, kiedy krzewy czarnego bzu są obsypane pięknymi, charakterystycznymi kwiatami. W kuchni wykorzystuje się zarówno zbierane wiosną pęki, jaki i dostępne jesienią owoce. Można z nich robić syropy, nalewki, napoje oraz wykorzystywać do aromatyzowania ciast i deserów. Karol pokaże na początku, jak zrywać duże, białe kwiatostany zwane baldachami. Potem zabierze się do przygotowania niezwykłych potraw. Przyrządzi m.in. aromatyczne syropy oraz oryginalną potrawę z kurcząt.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lawendowym wzgórzu - magazyn kulinarny - dziś, 12 grudnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Końska dieta, czyli owies i siano w kuchni - magazyn kulinarny - dziś, 12 grudnia 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe grzybowniczki - magazyn kulinarny - dziś, 12 grudnia 8:20 i 6 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Elegancja na Batorym - magazyn kulinarny - dziś, 12 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Podlaskie pierogi z serem - magazyn kulinarny - dziś, 12 grudnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane ryby - magazyn kulinarny - dziś, 12 grudnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Z paleniska i z fajerki - magazyn kulinarny - dziś, 12 grudnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Smak pędów sosny - magazyn kulinarny - sobota, 13 grudnia 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Cuda, czyli ciasta na kiju - magazyn kulinarny - sobota, 13 grudnia 7:50 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Golonka inaczej - magazyn kulinarny - sobota, 13 grudnia 12:00
