Okrasa łamie przepisy: Kwiaty czarnego bzu
W skrócie: | Karol Okrasa pokaże, jak zrywać duże, białe kwiatostany czarnego bzu. Potem zabierze się do przygotowania niezwykłych potraw. Przyrządzi m.in. aromatyczne syropy oraz oryginalną potrawę z kurcząt. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
niedziela, 18 maja za 3 dni |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Początek czerwca to czas, kiedy krzewy czarnego bzu są obsypane pięknymi, charakterystycznymi kwiatami. W kuchni wykorzystuje się zarówno zbierane wiosną pęki, jaki i dostępne jesienią owoce. Można z nich robić syropy, nalewki, napoje oraz wykorzystywać do aromatyzowania ciast i deserów. Karol pokaże na początku, jak zrywać duże, białe kwiatostany zwane baldachami. Potem zabierze się do przygotowania niezwykłych potraw. Przyrządzi m.in. aromatyczne syropy oraz oryginalną potrawę z kurcząt.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na Wiśle - magazyn kulinarny - piątek, 16 maja 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Mazowsza - magazyn kulinarny - piątek, 16 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne smardze - magazyn kulinarny - piątek, 16 maja 11:35 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy z młodej kapusty - magazyn kulinarny - piątek, 16 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Pyry z gzikiem i plińce z pomoćką - magazyn kulinarny - piątek, 16 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak jesiennych wykopków - magazyn kulinarny - piątek, 16 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z dawnej Wisły - magazyn kulinarny - piątek, 16 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie pod żaglami - magazyn kulinarny - sobota, 17 maja 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Potrawy z podlaskiego miodu - magazyn kulinarny - sobota, 17 maja 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - sobota, 17 maja 8:10