Okrasa łamie przepisy: Moja kuchnia warszawska

Okrasa łamie przepisy: Moja kuchnia warszawska

magazyn kulinarny Polska 2025   b.o.
W skrócie:Karol Okrasa swój dzień zaczyna o świcie na 45. piętrze jednego z wieżowców, z którego rozciąga się niezapomniany widok. Gotując, prezentuje klasyki warszawskiej kuchni, takie jak flaki czy pyzy.

Oglądaj w telewizji

Data Godzina Stacja
sobota, 4 października
za 5 dni
14:25 TVP 1 (z napisami)
poniedziałek, 6 października
za 7 dni
11:45 TVP 2 (z napisami)
piątek, 10 października
za 11 dni
8:20 TVP 1 (z napisami)
sobota, 11 października
za 12 dni
15:25 TVP Polonia

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa wyrusza na kulinarną wyprawę po Warszawie, by przybliżyć widzom najnowsze trendy stołecznej kuchni. Swój dzień zaczyna o świcie na 45. piętrze jednego z wieżowców, z którego rozciąga się niezapomniany widok na budzące się miasto. Gotując, prezentuje klasyki warszawskiej kuchni, takie jak flaki, pyzy czy bułka z pieczarkami, nadając im nowoczesny, wegetariański charakter. Zwraca uwagę na dynamiczny rozwój kuchni roślinnej w Warszawie i jej międzynarodowe uznanie. Widzowie poznają również odmienione miejsca stolicy, m.in. plac Centralny czy zrewitalizowane fabryki. Wśród dań, które przygotuje kucharz, znajdą się: wegetariańskie flaki z różnych gatunków boczniaków, warzyw i ziół, pyzy z farszem z soczewicy i wędzonego twarogu oraz chrupiący croissant z nadzieniem z pieczarek, sera z niebieską pleśnią i miodu.

Twórcy (pokaż wszystkich)