Okrasa łamie przepisy: Moja kuchnia warszawska
W skrócie: | Karol Okrasa swój dzień zaczyna o świcie na 45. piętrze jednego z wieżowców, z którego rozciąga się niezapomniany widok. Gotując, prezentuje klasyki warszawskiej kuchni, takie jak flaki czy pyzy. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 4 października za 5 dni |
14:25 | TVP 1 (z napisami) |
poniedziałek, 6 października za 7 dni |
11:45 | TVP 2 (z napisami) |
piątek, 10 października za 11 dni |
8:20 | TVP 1 (z napisami) |
sobota, 11 października za 12 dni |
15:25 | TVP Polonia |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa wyrusza na kulinarną wyprawę po Warszawie, by przybliżyć widzom najnowsze trendy stołecznej kuchni. Swój dzień zaczyna o świcie na 45. piętrze jednego z wieżowców, z którego rozciąga się niezapomniany widok na budzące się miasto. Gotując, prezentuje klasyki warszawskiej kuchni, takie jak flaki, pyzy czy bułka z pieczarkami, nadając im nowoczesny, wegetariański charakter. Zwraca uwagę na dynamiczny rozwój kuchni roślinnej w Warszawie i jej międzynarodowe uznanie. Widzowie poznają również odmienione miejsca stolicy, m.in. plac Centralny czy zrewitalizowane fabryki. Wśród dań, które przygotuje kucharz, znajdą się: wegetariańskie flaki z różnych gatunków boczniaków, warzyw i ziół, pyzy z farszem z soczewicy i wędzonego twarogu oraz chrupiący croissant z nadzieniem z pieczarek, sera z niebieską pleśnią i miodu.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Czekolada i owoce nie do deseru - magazyn kulinarny - dziś, 29 września 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Obiad z resztek - magazyn kulinarny - dziś, 29 września 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Smaki Trójmiasta - magazyn kulinarny - dziś, 29 września 11:50 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik - magazyn kulinarny - dziś, 29 września 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Niezwykłe ryby słodkowodne - magazyn kulinarny - dziś, 29 września 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Gęś i kaczka na jednym stole - magazyn kulinarny - dziś, 29 września 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Trzy kotlety - magazyn kulinarny - dziś, 29 września 21:50
- Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki - magazyn kulinarny - wtorek, 30 września 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Powrót topinamburu na polski stół - magazyn kulinarny - wtorek, 30 września 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Z kurczakiem przez wieki - magazyn kulinarny - wtorek, 30 września 18:40 i 1 późniejsza emisja