Okrasa łamie przepisy: Świeże ryby z Bałtyku
| W skrócie: | Karol Okrasa udaje się w okolice Krynicy Morskiej. W menu odcinka znajdą się: hamburger z dorsza i troci, rosół ze świeżych ryb bałtyckich z pieczonym dorszem i warzywami oraz śledzie bałtyckie. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa udaje się w okolice Krynicy Morskiej, gdzie odwiedza znajomego szefa kuchni specjalizującego się w daniach z ryb. Opowie on o swoich ulubionych bałtyckich gatunkach i zdradzi, jak przygotowuje potrawy, wykorzystując regionalne produkty i dawne miejscowe przepisy. Następnie Karol przygotuje trzy dania. Będzie to hamburger z dorsza i troci z kaszą gryczaną podany z cebulowym sosem, rosół ze świeżych ryb bałtyckich z pieczonym dorszem, warzywami i świeżym pomidorem oraz śledzie bałtyckie zapiekane pod marynatą z cebuli z kolorowym ryżem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Powrót topinamburu na polski stół - magazyn kulinarny - dziś, 2 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki z Beskidu Niskiego - magazyn kulinarny - dziś, 2 listopada 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Pieczone kurczaki na nowo - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 listopada 7:05
- Okrasa łamie przepisy: Warzywa ekologiczne - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 listopada 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 listopada 11:50 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Podlasie pachnące serem - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 listopada 14:25
- Okrasa łamie przepisy: Kociewskie smakołyki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 listopada 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Ryby z milickich stawów - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 listopada 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Wieprzowina PQS - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 listopada 19:10 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Grzybobranie w Borach Tucholskich - magazyn kulinarny - poniedziałek, 3 listopada 21:55 i 1 późniejsza emisja
