Okrasa łamie przepisy: Świeże ryby z Bałtyku
W skrócie: | Karol Okrasa udaje się w okolice Krynicy Morskiej. W menu odcinka znajdą się: hamburger z dorsza i troci, rosół ze świeżych ryb bałtyckich z pieczonym dorszem i warzywami oraz śledzie bałtyckie. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
piątek, 19 kwietnia dziś |
8:20 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa udaje się w okolice Krynicy Morskiej, gdzie odwiedza znajomego szefa kuchni specjalizującego się w daniach z ryb. Opowie on o swoich ulubionych bałtyckich gatunkach i zdradzi, jak przygotowuje potrawy, wykorzystując regionalne produkty i dawne miejscowe przepisy. Następnie Karol przygotuje trzy dania. Będzie to hamburger z dorsza i troci z kaszą gryczaną podany z cebulowym sosem, rosół ze świeżych ryb bałtyckich z pieczonym dorszem, warzywami i świeżym pomidorem oraz śledzie bałtyckie zapiekane pod marynatą z cebuli z kolorowym ryżem.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 11:35 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 12:00 i 7 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia dla morsa - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby na leśny sposób - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia rowerowa - magazyn kulinarny - dziś, 19 kwietnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pięknie zalane potrawy - magazyn kulinarny - sobota, 20 kwietnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Inne baby wielkanocne - magazyn kulinarny - sobota, 20 kwietnia 7:30
- Okrasa łamie przepisy: Gęś jak malowana - magazyn kulinarny - sobota, 20 kwietnia 7:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - sobota, 20 kwietnia 14:25 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Sos holenderski - magazyn kulinarny - sobota, 20 kwietnia 16:25 i 2 późniejsze emisje