Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Powrót topinamburu na polski stół
| W skrócie: | Kucharz udaje się na Podlasie, gdzie przedstawia historię topinamburu. Przygotuje tym razem bliny z pasztetową z kaczki, creme brulée z topinamburem i orzechami w miodzie oraz królika duszonego. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| niedziela, 2 listopada jutro |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz udaje się na Podlasie, gdzie przedstawia historię topinamburu. Został on przywieziony do Europy z Ameryki po wyprawach Krzysztofa Kolumba. Obecną nazwę nadali mu Francuzi. W 1613 roku Paryż odwiedzili członkowie plemienia Indian Tupinamba, co wywołało niemałą sensację. Ponieważ w tym samym czasie dotarł zza Atlantyku także i topinambur, nazwy plemienia użyto do nazwania nowej rośliny. Rozpowszechniła się ona na Starym Kontynencie szybciej niż ziemniak. Topinambur był chętnie jadany, ale potem zniknął z naszych talerzy na długo. Leśnicy wiedzieli, że bardzo smakuje dzikom i jeleniom. Od niedawna wraca powoli na polskie stoły. Karol Okrasa przygotuje tym razem bliny z topinamburu z pasztetową z kaczki, creme brulée z topinamburem i orzechami w miodzie oraz królika duszonego z topinamburem, podanego z salsą z tej rośliny.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Największe kartacze - magazyn kulinarny - dziś, 1 listopada 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Smak suszonych owoców - magazyn kulinarny - dziś, 1 listopada 7:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Spotkanie z trawą żubrową - magazyn kulinarny - dziś, 1 listopada 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Złoty rokitnik - magazyn kulinarny - dziś, 1 listopada 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Jurajskie pieczonki - magazyn kulinarny - dziś, 1 listopada 14:25 i 4 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie na lawendowym wzgórzu - magazyn kulinarny - dziś, 1 listopada 15:05 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Inne kluski śląskie - magazyn kulinarny - dziś, 1 listopada 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kociewskie smakołyki - magazyn kulinarny - dziś, 1 listopada 21:45 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: W garnku piwowara - magazyn kulinarny - niedziela, 2 listopada 7:45 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kiszonki z Beskidu Niskiego - magazyn kulinarny - niedziela, 2 listopada 17:10
