Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Powrót topinamburu na polski stół
W skrócie: | Kucharz udaje się na Podlasie, gdzie przedstawia historię topinamburu. Przygotuje tym razem bliny z pasztetową z kaczki, creme brulée z topinamburem i orzechami w miodzie oraz królika duszonego. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz udaje się na Podlasie, gdzie przedstawia historię topinamburu. Został on przywieziony do Europy z Ameryki po wyprawach Krzysztofa Kolumba. Obecną nazwę nadali mu Francuzi. W 1613 roku Paryż odwiedzili członkowie plemienia Indian Tupinamba, co wywołało niemałą sensację. Ponieważ w tym samym czasie dotarł zza Atlantyku także i topinambur, nazwy plemienia użyto do nazwania nowej rośliny. Rozpowszechniła się ona na Starym Kontynencie szybciej niż ziemniak. Topinambur był chętnie jadany, ale potem zniknął z naszych talerzy na długo. Leśnicy wiedzieli, że bardzo smakuje dzikom i jeleniom. Od niedawna wraca powoli na polskie stoły. Karol Okrasa przygotuje tym razem bliny z topinamburu z pasztetową z kaczki, creme brulée z topinamburem i orzechami w miodzie oraz królika duszonego z topinamburem, podanego z salsą z tej rośliny.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane mirabelki - magazyn kulinarny - dziś, 4 lipca 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na flądry do Ustki - magazyn kulinarny - dziś, 4 lipca 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kaczka - magazyn kulinarny - dziś, 4 lipca 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Talerz bieszczadzkiego leśnika - magazyn kulinarny - dziś, 4 lipca 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Mięczaki na polskim stole - magazyn kulinarny - sobota, 5 lipca 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Mniej cukru, więcej zdrowia - magazyn kulinarny - sobota, 5 lipca 7:50 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Blisko do talerza - magazyn kulinarny - sobota, 5 lipca 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Królewska kuchnia myśliwska - magazyn kulinarny - sobota, 5 lipca 14:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Szczupak nad Jeziorakiem - magazyn kulinarny - sobota, 5 lipca 15:25 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Nowe sałatki rybne - magazyn kulinarny - sobota, 5 lipca 17:10