Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Powrót topinamburu na polski stół
W skrócie: | Kucharz udaje się na Podlasie, gdzie przedstawia historię topinamburu. Przygotuje tym razem bliny z pasztetową z kaczki, creme brulée z topinamburem i orzechami w miodzie oraz królika duszonego. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
czwartek, 11 września za 10 dni |
12:00 | TVP Kobieta (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz udaje się na Podlasie, gdzie przedstawia historię topinamburu. Został on przywieziony do Europy z Ameryki po wyprawach Krzysztofa Kolumba. Obecną nazwę nadali mu Francuzi. W 1613 roku Paryż odwiedzili członkowie plemienia Indian Tupinamba, co wywołało niemałą sensację. Ponieważ w tym samym czasie dotarł zza Atlantyku także i topinambur, nazwy plemienia użyto do nazwania nowej rośliny. Rozpowszechniła się ona na Starym Kontynencie szybciej niż ziemniak. Topinambur był chętnie jadany, ale potem zniknął z naszych talerzy na długo. Leśnicy wiedzieli, że bardzo smakuje dzikom i jeleniom. Od niedawna wraca powoli na polskie stoły. Karol Okrasa przygotuje tym razem bliny z topinamburu z pasztetową z kaczki, creme brulée z topinamburem i orzechami w miodzie oraz królika duszonego z topinamburem, podanego z salsą z tej rośliny.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia na liściach winogron - magazyn kulinarny - dziś, 1 września 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Gotowanie dla strażaków - magazyn kulinarny - dziś, 1 września 18:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Pesto, salsa czy sałsza - magazyn kulinarny - dziś, 1 września 19:05 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Jesienna dynia - magazyn kulinarny - dziś, 1 września 21:40 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Gąska z gąską - magazyn kulinarny - wtorek, 2 września 12:00 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Specjały ze Wzgórz Dylewskich - magazyn kulinarny - wtorek, 2 września 16:40
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Niecodzienna kukurydza - magazyn kulinarny - wtorek, 2 września 17:10 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: W stołówce na warszawskiej Pradze - magazyn kulinarny - wtorek, 2 września 18:35 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Galicyjski strudel - magazyn kulinarny - wtorek, 2 września 19:05 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Na jagody - magazyn kulinarny - środa, 3 września 7:00 i 2 późniejsze emisje