Okrasa łamie przepisy: Sosy ze świeżych ziół
| W skrócie: | Tematem odcinka są sosy ze świeżych ziół. Karol Okrasa przybliża ich rolę w tradycyjnej i współczesnej kuchni. Przygotowuje sałatkę z dorsza z sosem z kolendry oraz pierś kurczaka z bazylią. |
|---|
Oglądaj w telewizji
| Data | Godzina | Stacja |
| nie znaleziono żadnej emisji | ||
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Tematem odcinka będą sosy ze świeżych ziół. Karol zaprasza widzów do szklarni, gdzie królują roślinne przyprawy tak niezbędne w tradycyjnej i współczesnej kuchni. W starych polskich recepturach z XVI wieku opisywane były ziołowe sosy nazywane szałsze. Takie marynaty doskonale pasują do ciepłych i zimnych potraw, nadając im bogatszych walorów smakowych. Zioła znane są także ze swoich leczniczych właściwości. Mistrz kuchni zaproponuje trzy wariacje z ziołami w roli głównej. Przygotuje sałatkę ze świeżego dorsza z sosem z kolendry i jabłka, rybę pieczoną w boczku z salsą z orzechów i mięty oraz pierś kurczaka z sosem ze świeżej bazylii w towarzystwie pierożków ze szpinaku i czerwonej fasoli.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa
gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Smak lawendy - magazyn kulinarny - dziś, 27 grudnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - dziś, 27 grudnia 7:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Moja kuchnia warszawska - magazyn kulinarny - dziś, 27 grudnia 7:50
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Opowieść o naleśnikach - magazyn kulinarny - dziś, 27 grudnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kuchnia płynąca maślanką - magazyn kulinarny - dziś, 27 grudnia 14:25 i 3 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Wyprawa do wsi Skroblaki - magazyn kulinarny - dziś, 27 grudnia 14:35 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Dzikie kanapki z ognia - magazyn kulinarny - dziś, 27 grudnia 21:40
- Okrasa łamie przepisy: Mielone, ale rybne - magazyn kulinarny - niedziela, 28 grudnia 7:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Zapomniany lędźwian - magazyn kulinarny - niedziela, 28 grudnia 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Żywiecka brukiew - magazyn kulinarny - niedziela, 28 grudnia 17:10
