Okrasa łamie przepisy: Sosy ze świeżych ziół
W skrócie: | Tematem odcinka są sosy ze świeżych ziół. Karol Okrasa przybliża ich rolę w tradycyjnej i współczesnej kuchni. Przygotowuje sałatkę z dorsza z sosem z kolendry oraz pierś kurczaka z bazylią. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
sobota, 11 maja za 4 dni |
7:50 | TVP Rozrywka (z napisami) |
niedziela, 12 maja za 5 dni |
7:15 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Tematem odcinka będą sosy ze świeżych ziół. Karol zaprasza widzów do szklarni, gdzie królują roślinne przyprawy tak niezbędne w tradycyjnej i współczesnej kuchni. W starych polskich recepturach z XVI wieku opisywane były ziołowe sosy nazywane szałsze. Takie marynaty doskonale pasują do ciepłych i zimnych potraw, nadając im bogatszych walorów smakowych. Zioła znane są także ze swoich leczniczych właściwości. Mistrz kuchni zaproponuje trzy wariacje z ziołami w roli głównej. Przygotuje sałatkę ze świeżego dorsza z sosem z kolendry i jabłka, rybę pieczoną w boczku z salsą z orzechów i mięty oraz pierś kurczaka z sosem ze świeżej bazylii w towarzystwie pierożków ze szpinaku i czerwonej fasoli.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Polska borówka amerykańska - magazyn kulinarny - dziś, 7 maja 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia Polesia - magazyn kulinarny - dziś, 7 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Obiad w jednym termosie - magazyn kulinarny - dziś, 7 maja 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśne paszteciki szczecińskie - magazyn kulinarny - dziś, 7 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Festiwal ziemniaka - magazyn kulinarny - dziś, 7 maja 16:10
- Okrasa łamie przepisy: Trzy razy ziemniaki - magazyn kulinarny - dziś, 7 maja 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Tajemnice domowej kiełbasy - magazyn kulinarny - dziś, 7 maja 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Podkarpacka cebula - magazyn kulinarny - środa, 8 maja 7:00 i 5 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Kolorowe oliwy smakowe - magazyn kulinarny - środa, 8 maja 7:20
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Ryby na leśny sposób - magazyn kulinarny - środa, 8 maja 12:00