Okrasa łamie przepisy: Sosy ze świeżych ziół
W skrócie: | Tematem odcinka są sosy ze świeżych ziół. Karol Okrasa przybliża ich rolę w tradycyjnej i współczesnej kuchni. Przygotowuje sałatkę z dorsza z sosem z kolendry oraz pierś kurczaka z bazylią. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
nie znaleziono żadnej emisji |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Tematem odcinka będą sosy ze świeżych ziół. Karol zaprasza widzów do szklarni, gdzie królują roślinne przyprawy tak niezbędne w tradycyjnej i współczesnej kuchni. W starych polskich recepturach z XVI wieku opisywane były ziołowe sosy nazywane szałsze. Takie marynaty doskonale pasują do ciepłych i zimnych potraw, nadając im bogatszych walorów smakowych. Zioła znane są także ze swoich leczniczych właściwości. Mistrz kuchni zaproponuje trzy wariacje z ziołami w roli głównej. Przygotuje sałatkę ze świeżego dorsza z sosem z kolendry i jabłka, rybę pieczoną w boczku z salsą z orzechów i mięty oraz pierś kurczaka z sosem ze świeżej bazylii w towarzystwie pierożków ze szpinaku i czerwonej fasoli.
Twórcy (pokaż wszystkich)
- Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenny polski obiad - magazyn kulinarny - wczoraj, 4 maja 22:05
- Okrasa łamie przepisy: Kaczka nie tylko z jabłkami - magazyn kulinarny - dziś, 5 maja 7:10 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Banany zamiast ziemniaków - magazyn kulinarny - dziś, 5 maja 7:45 i 2 późniejsze emisje
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Leśna kuchnia śląska - magazyn kulinarny - dziś, 5 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Na flądry do Ustki - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 maja 7:15
- Okrasa łamie przepisy: Krótka historia bigosu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 maja 7:45
- Okrasa łamie przepisy: Na szafranowym polu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 maja 8:20
- Okrasa łamie przepisy: Wiosenne pędy chmielu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 maja 11:15 i 6 późniejszych emisji
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kwiaty i zioła na talerzu - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 maja 12:00
- Okrasa łamie przepisy: Konfitura z zielonych orzechów - magazyn kulinarny - poniedziałek, 6 maja 16:10