Okrasa łamie przepisy: W podlaskim ogrodzie ziołowym
W skrócie: | Karol Okrasa zabiera widzów na Podlasie do Korycin, gdzie znajdują się duże ogrody z ziołami. Do dziś wiele firm oferujących uprawiane i dziko rosnące zioła pochodzi z tego regionu. |
---|
Oglądaj w telewizji
Data | Godzina | Stacja |
niedziela, 7 września za 12 dni |
7:45 | TVP Rozrywka (z napisami) |
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol Okrasa zabiera widzów na Podlasie do Korycin, gdzie znajdują się duże ogrody z wieloma znanymi, ale również zapomnianymi ziołami. Do dziś wiele firm oferujących uprawiane i dziko rosnące zioła pochodzi z tego regionu. I choć obecnie łatwo dostać w sklepach świeżą bazylię, tymianek, kolendrę, rozmaryn, to dawniej na Podlasiu nie brakowało tych rodzimych, dziko rosnących o zapomnianych obecnie nazwach. Kucharz wykorzystując miejscowe zioła, przygotuje kluski ziemniaczane - tzw. żelaziaki z sosem z ziół i wędzonego łososia, pstrąga pieczonego w dzikich ziołach oraz dorsza pieczonego z sosem z berberysu, zwanego na Podlasiu cygańską cytryną.
Twórcy (pokaż wszystkich)
-
Karol Okrasa gospodarz
Zobacz także
- Okrasa łamie przepisy: Żołnierskie dzieje ziemniaka - magazyn kulinarny - dziś, 26 sierpnia 7:10
- Okrasa łamie przepisy: Śniadanie na polanie - magazyn kulinarny - dziś, 26 sierpnia 7:40
- Okrasa łamie przepisy: Zimne ryby na Biebrzy - magazyn kulinarny - dziś, 26 sierpnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Lubelskie cebularze - magazyn kulinarny - dziś, 26 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia żydowska, czyli dawna kuchnia polska - magazyn kulinarny - dziś, 26 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Kipi kasza - magazyn kulinarny - dziś, 26 sierpnia 19:15 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Bieszczadzkie dzikie zioła - magazyn kulinarny - środa, 27 sierpnia 7:00
- Okrasa łamie przepisy: Gęś i kaczka na jednym stole - magazyn kulinarny - środa, 27 sierpnia 12:00 i 1 późniejsza emisja
- Okrasa łamie przepisy: Zapomniane potrawy Lubelszczyzny - magazyn kulinarny - środa, 27 sierpnia 17:10
- Okrasa łamie przepisy: Kuchnia dla narciarzy i kuracjuszy - magazyn kulinarny - środa, 27 sierpnia 18:40 i 1 późniejsza emisja